Krovna organizacija novinara u Maliju odgovorila da odbija da se povinuje naredbi

Vladajuća hunta u Maliju zabranila je medijima da izveštavaju o „aktivnostima političkih partija i udruženja”, dan nakon što je zabranila sve političke aktivnosti u zemlji.

Vlasti Malija su kasno sinoć izdale naredbu kojom zabranjuju izveštavanje svih medija, televizije, radija, štampanih i onlajn novina.

U saopštenju se ne precizira da li će novinarima biti dozvoljeno da izveštavaju o temama poput ekonomije, koje su usko vezane uz politiku. Vojna hunta u Maliju je juče zabranila sve političke aktivnosti, obrazlažući to interesima zaštite javnog reda i mira, prenosi.

Krovna organizacija novinara u Maliju odgovorila je da odbija da se povinuje naredbi i pozvala medijske radnike da se mobilišu i ostanu ujedinjeni u odbrani prava građana na pristup informacija.a

SAD su saopštile da su "duboko zabrinute" zabranom političkih aktivnosti.

- Sloboda izražavanja i sloboda udruživanja ključni su za otvoreno društvo - rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler novinarima u Vašingtonu.

Mali je doživeo dva državna udara od 2020. godine, što je dovelo do talasa nestabilnosti koji je pogodio zapadnu i centralnu Afriku, a situacija je pogoršana terorističkim akcijama od strane islamističkih grupa povezanih s Al-Kaidom i Islamskom državom.

Mali se ranije oslanjao na francuske trupe da pomognu u potiskivanju pobunjenika. Međutim usled nezadovoljstva zbog nedostatka napretka, vladajuća hunta je naredila francuskim trupama da odu iz zemlje i umesto toga se obratila ruskim plaćenicima za bezbednosnu podršku.

Poslednje francuske trupe otišle su iz Malija u avgustu 2022. posle skoro decenije operacija u toj zemlji.

Autor: redportal.rs