Ranije je američka administracija više puta priznala da je jednostavno nemoguće isključiti Rusiju.

Američki kongresmeni Stiven Koen i Džo Vilson podneli su na razmatranje Predstavničkom domu Kongresa nacrt rezolucije u kojoj pozivaju američkog predsednika DŽozefa Bajdena da traži isključenje Rusije iz Saveta bezbednosti UN zbog događaja u Ukrajini, piše list Forin polisi, pozivajući se na dokument, prenose Novosti.rs.

Dvojica kongresmena, koji predstavljaju Komisiju za bezbednost i saradnju u Evropi, tvrde da je Rusija svojim postupcima u Ukrajini prekršila Povelju UN, što navodno dovodi u pitanje njeno pravo da i dalje zauzima mesto u Savetu bezbednosti UN. Stoga Koen i Vilson traže od Bajdena da preduzme korake „u cilju ograničavanja privilegija Rusije u UN“.

List podseća da rezolucija nije obavezujuća i da je isključivo preporuka Beloj kući.

Ranije je američka administracija više puta priznala da je jednostavno nemoguće isključiti Rusiju sa liste stalnih članica Saveta bezbednosti UN, uprkos takvim apelima sa Zapada zbog specijalne operacije u Ukrajini. Savet bezbednosti UN je struktura koja je odgovorna za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti. U Savetu bezbednosti uvek zaseda 15 zemalja, od kojih je pet stalnih članica i deset privremenih.

Stalne članice SB UN su: Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina i Francuska, koje imaju pravo veta. Deset ostalih članica se bira na dve godine. Prošle godine su Indija i niz drugih zemalja izabrani kao privremene članice SB UN za period 2021-2022. godine i u avgustu prošle godine je Indija predsedavala toj organizaciji.

Autor: novosti.rs

#Bela kuca

#SAD

#UN

#bajden

#rusija