Nemačka i Poljska su postigle dogovor o raspoređivanju PVO sistema Patriot na poljskoj teritoriji u blizini granice sa Ukrajinom

Ako SAD isporuče Kijevu sistem protivvazdušne odbrane Patriot to će biti signal da je Zapad spreman da zaoštri sukob u Ukrajini. U tom slučaju, američki sistemi postaće legitimna meta ruskih napada. Osim toga, to potvrđuje da je proces integracije Ukrajine u panevropski sistem PVO već pokrenut, kao i u NATO strukture, kažu eksperti.

Vladimir Džabarov, prvi zamenik šefa međunarodnog komiteta Saveta federacije RF, ocenio je da isporukama oružja Kijevu Sjedinjene Države provociraju Rusiju na direktan sukob sa NATO-om, te da moguće isporuke američkih sistema Patriot Ukrajini stavljaju svet na ivicu trećeg svetskog rata, dok stručnjaci ističu da isporuka Patriota Ukrajini, ako do toga dođe, vodi ka eskalaciji situacije, koju provociraju SAD.

- Oni ne zastrašuju, već nameravaju da koriste te sisteme. S jedne strane, ti sistemi funkcionišu kao protivvazdušna odbrana, ali mogu funkcionisati i kao ofanzivni sistemi ako se reše na napad na objekte po Rusiji - upozorava ruski vojni ekspert Aleksandar Žilin.

Ruski eksperti ocenjuju da zajedno sa sistemom dugog dometa Patriot i sistemima srednjeg dometa NASAMS i IRIS-T, kao i nizom drugih sistema kratkog dometa zapadne proizvodnje Ukrajina ima priliku da stvori ešelonirani sistem protivvazdušne odbrane.

Međutim, Žilin smatra da sistem Patriot neće ozbiljno uticati na odnos snaga na terenu. On ocenjuje da su ti sistemi "ozbiljni", ali da ih ne treba smatrati "čudom od oružja". Za očekivati je da će Rusija radi jače zaštite zemlje dodatno rasporediti sisteme S-400 i Iskandere, kaže Žilin, komentarišući navode zapadnih medija da Vašington privodi kraju konsultacije oko slanja odbrambenog raketnog sistema Patriot u Ukrajinu, što bi moglo biti objavljeno već ove sedmice.

Plan Pentagona još treba da odobri ministar odbrane Lojd Ostin pre nego što ga pošalje predsedniku Bajdenu na potpis. Nakon što planovi budu finalizovani, očekuje se da će Patrioti brzo biti isporučeni u narednim danima, a Ukrajinci će proći obuku u bazi američke vojske u Grafenveru u Nemačkoj. Na upotrebu Patriota Kijev će morati da sačeka. Ruski stručnjaci preciziraju da je za obuku potrebno oko pola godine, a pitanje je, kako kažu, šta će biti sa Ukrajinom za to vreme.

Nemačka i Poljska su postigle dogovor o raspoređivanju PVO sistema Patriot na poljskoj teritoriji u blizini granice sa Ukrajinom, saopštio je Berlin. Ukrajina je zatražila od SAD da pošalju napredni sistem protivvazdušne odbrane dugog dometa koji je veoma efikasan u presretanju balističkih i krstarećih projektila da bi se odbranila od ruskih raketnih i napada dronovima koji su uništile ključnu infrastrukturu širom zemlje.

To bi bio najefikasniji odbrambeni sistem dugog dometa poslat Ukrajini i neimenovani američki zvaničnici su rekli da će on pomoći da se osigura vazdušni prostor za zemlje članice NATO u Istočnoj Evropi. Pentagon za sada po ovom pitanju ćuti.

Nije jasno koliko će raketnih bacača biti poslato, ali tipična baterija „Patriot“ uključuje radarski set koji detektuje i prati ciljeve, kompjutere, opremu za proizvodnju energije, stanicu za kontrolu angažovanja i do osam lansera od kojih svaki drži četiri rakete. Žilin ocenjuje da je proces integracije Ukrajine u panevropski sistem PVO već pokrenut.

- Oni su već isporučili sredstva PVO takvog tipa i u toj količini da nanesu gubitke vazduhoplovstvu Ruske Federacije i da gotovo zatvore nebo za rusku avijaciju... Sve je usmereno na to da se nanese što veća šteta, a kada se postavi pitanje potpunog pokrivanja Ukrajine, onda će ceo taj sistem funkcionisati drugačije... - kaže ruski vojni ekspert Aleksandar Žilin.

Ono što se prećutkuje, dodaje Žilin, jeste činjenica da je Ukrajina već uključena u jedinstveni digitalni informacioni borbeni sistem NATO-a.

- To znači da ne samo u Generalštabu Ukrajine, već i u štabovima rodova oružanih snaga i u štabovima na frontu postoje aktivni ekrani na kojima se prikazuje borbena situacija u ‘on lajn’ režimu, uzimajući u obzir sve podatke obaveštajnih službi, uključujući kosmičke, radiotehničke i druge. I, stoga, ukrajinski štabovi mogu jasno da vide situaciju i kako se ona menja na terenu uz pomoć NATO satelita u realnom vremenu. I to nije posmatranje iz rova kroz dvogled, nego oni sve vide kao na dlanu - kaže ekspert.

- Ukrajina se snažno integriše u strukture NATO-a. Uveravam vas da će specijalna vojna operacija biti završena tako da će Ukrajina postati glavna vojna barijera protiv Rusije u rukama Evrope i NATO-a. To je već jasno. Oni će je napumpati takvim tipovima oružja i sve će učiniti da ta zemlja postane uporište NATO-a i sredstvo odvraćanja. Za mene je to očigledno, jer vidim kako se sve to radi. Mnogi ukrajinski oficiri su povučeni sa fronta i poslati u NATO akademije. Tako ulažu u budućnost. Anglosaksonci vredno rade - ističe Žilin.

Sistemi Patriot su glavni element protivraketne odbrane američke vojske. Američke Oružane snage koriste ih od 1984. godine i planirano je da ostanu u službi do 2040. godine. Takođe, u službi su brojnih zemalja NATO-a i američkih saveznika na Bliskom istoku.

SAD su slale ranije Patriot baterije saveznicima u NATO, kao što je Poljska da bi ojačale njihovu odbranu. Ukupno više od deset američkih saveznika, uključujući Nemačku, Japan i Izrael takođe je kupilo taj sistem.

Nemačka i Poljska su postigle dogovor o raspoređivanju PVO sistema "Patriot" na poljskoj teritoriji u blizini granice sa Ukrajinom, a na pitanje zašto su Zapadu potrebni ti sistemi na poljsko-ukrajinskoj granici, Žilin kaže da to „ide u prilog Zapadu“. On ocenjuje da je ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini značajno poboljšala položaj Pentagona u Evropi, koji je odmah počeo da predstavlja Rusiju kao pretnju.

- Jedina opasnost koju vidim i ono što me zabrinjava jesu ovi napadi na ruske strateške aerodrome, koje je Zapad izveo rukama ukrajinske vojske. Bilo je to testiranje koliko je jak naš sistem PVO. Zato su napali najvažnije strateške objekte - aerodrome za nosače strateškog nuklearnog naoružanja, strateških bombardera. Sudeći po tome što se retorika Pentagona, SAD i Brisela odmah promenila i što je odjednom usledila izjava da SAD ukidaju ograničenja za nanošenje udara Oružanim snage Ukrajine po teritoriji Rusije, pretpostavljam da im je to dalo osnova da misle da će Oružane snage Ukrajine takvim akcijama primorati Kremlj da upotrebi taktičko nuklearno oružje. Onda je moguć i kolektivni napad NATO-a, ali ne nuklearnim, nego visokopreciznim oružjem na ruske objekte. U tom slučaju, može se desiti kratkoročna, ali goruća faza konfrontacije - zaključio je Žilin.

Autor: redportal.rs