Ekonomski i socijalni savet Ujedinjenih nacija zaseda danas

Ekonomski i socijalni savet Ujedinjenih nacija (ECOSOC) glasaće danas za izbacivanje Irana iz Komisije za status žena Ujedinjenih nacija (UNCSW) zbog sprovođenja politike koja je suprotna pravima te organizacije.

Glasače se o rezoluciji koja je izrađena na inicijativu SAD, kako bi se Iran uklonio iz rada UNCSW- do kraja njenog mandata 2022-2026", ali se očekuje da ce se nekoliko zemalja uzdržati od glasanja, saznaje Rojters iz diplomatskih izvora.

Članovi UNCSW- sastaju se u martu svake godine kako bi promovisali rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena. Neimenovani američki zvaničnik rekao je za Rojters da je "primetna rastuća podrška" inicijativi za uklanjanje Irana iz UNSCW-a.

Iran, 17 drugih država kao i Palestina su u pismu upucenom ECOSOC-u u ponedeljak, izrazili bojazan da ce glasanje nesumnjivo stvoriti nepoželjan presedan koji ce na kraju sprečiti druge države članice sa različitim kulturama, običajima i tradicijama da doprinesu aktivnostima UN Komisije za status žena.

U pismu se, između ostalog, pozivaju članovi ECOSOC-a da glasaju protiv inicijative SAD kako bi se izbegao novi trend izbacivanja suverenih i pravilno izabranih država iz bilo kog tela UN".

Samo pet država potpisnica pisma su članovi ECOSOC-a, koji imaju pravo glasa na današnjoj sednici. U Iranu je u prošle nedelje pogubljen demonstrant Mohsen Šekari, koji je osuđen na smrt zbog ranjavanja radnika obezbeđenja nožem i blokiranja ulice u Teheranu za vreme protesta, preneo je ranije Rojters.

Grupe za ljudska prava saopštile su da je Šekari bio mučen i prisiljen na priznanje. Amnesti Internešenel saopštio je da iranske vlasti traže smrtnu kaznu za najmanje 21 osobu zbog učešća u nedavnim protestima, koji su izbili posle smrti 22-godišnje Mahse Amini.

Protesti su izazvani smrću 22-godišnje Amini nakon što ju je uhapsila državna policija za moral jer, navodno, nije nosila hidžab kako je propisano.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Iran