Trenutno smanjenje od dva miliona barela dnevno od strane OPEK+ nastavlja se do kraja 2023.

Saudijska Arabija saopštila je da se OPEK+ drži smanjenja proizvodnje nafte i da bi mogla da preduzme dalje mere da uravnoteži tržište usled pada cena, demantujući tako navode Volstrit džurnala da razmatra povećanje proizvodnje, prenela je Saudijska novinska agencija (SPA), prenose Novosti.rs.

Volstrit džurnal ranije je objavio da će se na sledećem sastanku grupe OPEK+, zakazanom za 4. decembar, razmatrati povećanje proizvodnje od pola  miliona barela dnevno, čime bi se poništila prošlomesečna odluka o smanjenju proizvodnje za dva miliona barela dnevno.

Dobro je poznato da OPEK+ ne razgovara ni o kakvim odlukama uoči sastanka - rekao je ministar energetike Saudijske Arabije Abdulaziz bin Salman i dodao da je OPEK+ spreman da dodatno smanji proizvodnju ako bude bilo potrebno.

Trenutno smanjenje od dva miliona barela dnevno od strane OPEK+ nastavlja se do kraja 2023. i ako postoji potreba da se preduzmu dalja smanjenja proizvodnje kako bi se uravnotežile ponuda i potražnja, spremni smo da intervenišemo - istakao je Bin Salman, a prenela SPA.

Bela kuća je inače smanjenje proizvodnje tumačila kao podrivanje globalnog napora da se oslabi Rusija, tj. kao jasno udruživanje Saudijaca sa Rusima protiv SAD.

Autor: novosti.rs

#OPEK

#nafta

#rusija

#saudijska arabija