Kineske vlasti su odlučile da ne emituju ovaj govor, smatrajući ga previše kritičnim

Kineske vlasti su zabranile emitovanje govora predsednika Saveta EU Šarla Mišela tokom ceremonije otvaranja međunarodnog sajma u Šangaju, prenose danas belgijski mediji i dodaju da je vest potvrdio i portparol Mišela Barend Lejts.

Mišel je snimio video poruku koja je trebalo da bude emitovana zajedno s porukama drugih svetskih lidera na otvaranju sajma Čajna Internešenel Import Ekspo u petak.

U video poruci, Mišel kritikuje "ilegalni rat" koji Rusija vodi u Ukrajini i apeluje na Kinu da izvrši veći pritisak na Rusiju i da traži od nje da okonča rat.

- Kina treba da igra ulogu, koristeći svoj uticaj, da zaustavi brutalni rat Rusije. Vi možete da pomognete da se ova situacija okonča - rekao je Mišel u poruci, kako prenosi Tanjug.

Kineske vlasti su odlučile da ne emituju ovaj govor, smatrajući ga previše kritičnim.

- Predsednik Mišel je pozvan da se obrati na ovoj ceremoniji - potvrdio je Lejts za Rojters.

- Kao što su zahtevale kineske vlasti, mi smo zaista poslali unapred snimljenu poruku, koja na kraju nije emitovana. Razgovarali smo o tome normalnim diplomatskim kanalima - rekao je Lejts.

Kineska ministarstva spoljnih poslova i trgovine, organizatori sajma i gradska vlada Šangaja nisu bili dostupni za komentar, navode belgijski mediji.

Autor: redportal.rs

#Govor

#kina

#šarl mišel