Turska ulaže napore da žito iz Ukrajine dobiju zemlje u kojima je pretnja od gladi evidentna

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će Turska nastaviti da se angažuje u vezi sa sporazumom o izvozu žita iz Ukrajine preko crnomorskih luka, uprkos kolebljivosti Rusije povodom tog dogovora.

Erdogan je rekao da će Turska odlučno nastaviti aktivnosti u vezi sa tim sporazumom da bi se postigla humanitarna svrha, iako Rusija pokazuje kolebljivost jer nema iste koristi od toga dogovora, preneo je Rojters.

Turska ulaže napore da žito iz Ukrajine dobiju zemlje u kojima je pretnja od gladi evidentna, istakao je Erdogan, navodeći da je od početka primene sporazuma o žitu od 1. avgusta izvezeno iz Ukrajine 9,3 miliona tone poljoprivrednih proizvoda, što je uticalo na smanjenje svetske krize u snabdevanju hranom.

Nadležni timovi Turske i UN ponovo su danas otpočeli inspekciju brodova u okviru sporazuma o transportu ukrajinskih žitarica iz luka na Crnom moru, nakon što je Rusija suspendovala svoje učešće u tom dogovoru tokom vikenda.

Rusija je saopštila da obustavlja učešće u sprovođenju sporazuma o žitu, postignutog u julu ove godine sa Ukrajinom, uz posredovanje UN i Turske, na neodređeno vreme, jer ne može da garantuje sigurnost civilnim brodovima posle napada na rusku crnomorsku flotu u Sevastopolju.

Autor: Tanjug

#Erdogan

#Turska

#Žito