"Sigurnost SAD u nevinost Ukrajine je čudna"

Kako je naveo portparol Dimitrij Peskov, insistiranje Vašingtona na specifičnom narativu koji se tiče masakra u terorističkom napadu u Moskvi, posebno dok istraga još uvek traje, je čudna.

Kako navode, samo enkoliko sati nakon terorističkog napada u petak u kom je pobijeno 143 ljudi, SAD i EU su počele da insistiaju da Ukrajina nema nikakve veze sa tim i da je za napad kriva terorističa grupa Islamska država Khorasana (ISIS-K). Kako navodi Peskov:

Čudno je, u najmanju ruku, da su se amerikanci usudili da objave bilo kakav narativ. To ukazuje da u najmanju ruku pokušavaju da skrenu pažnju sa nečega.

Peskov je takođe konstatovao da su ove izjave i tvrdnje došle pre nego što je i sama Moskva formirala svoju verziju događaja, posebno jer je ruska istraga i dalje u toku.

Četiri muškarca koja su osumnjičena za zločin uhapšena su u subotu dok su pokušavali da prebegnu u Ukrajinu, prenela je Ruske služba federalne bezbednosti (FSB). Identifikovani su kao Tadžikistanci.

Validirajući konstataciju i procenu bezbednosnih službi da su počinioci radikalni islamisti, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je izjavio u ponedeljak da mnoga pitanja ostaju neodgovorena. Dodao je da takvi teroristički napadi upadaju u šablon napada kojima se koriste ukrajinski strani sponzori.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Marija Zakarova je takođe prokomentarisala insistiranje Vašingtona na ISIS-K narativu. Navela je da je očigledno da SAD pokušavaju da skrenu krivicu sa Ukrajine. Da je Kijev zaista nevin, SAD bi tražile punu istragu, umesto toga i Bela kuća i Stejt dipartment su objavili da "Ukrajina nema veze sa tim".

Zakarova je dalje nastavila:

NA osnovu kakvih podatako i kojih informacija? Samo je jedna stvar jasna, pravdaju kijevski režim da bi opravdali sebe. Jer svi znaju i razumeju da jednostavno ne postoji nezavisna Ukrajina bez zapadne vojne i finansijske pomoći.

Autor: redportal.rs