Zajednička rusko-beloruska vojna formacija

Ruske i beloruske snage su počele da se razmeštaju i da izvršavaju naredbe u skladu sa bezbednosnim nalozima Belorusije, kako je preneo beloruski ministar odbrane Viktor Hrenin. Kako je naveo:

Danas, bazirano na trenutnoj situaciji, razvijaćemo odbranu i reakcije u etapama, implementirajući individualne mere sa ciljem proaktivnog podizanja nivoa spremnosti regionalne grupe da odgovori na izazove i pretnje.

Prema Aleksandru Volfoviču načelniku vojne saradnje u okviru ministarstva odbrane Belorusije, Rusija planira da pošalje oko 170 tenkova,, 200 oklopnih vozila i do 100 artiljerijskih oruđa sa kalibrom preko 100 milimetara kao deo novoformirane zajedničke grupacije.

Belorusija će da dobije oko 9.000 vojnika, 170 tenkova, 200 oklopnih vozila i oko 100 artiljerijskih oruđa i minobacača kalibra preko 100 milimetara.

Predsednik Lukašenko je objavio 10. oktobra da je Belorusija pristala da rasporedi zajedničku vojnu formaciju sa Ruskom Federacijom, navodeći kao razlog pogoršavajuću situaciju na zapadnim granicama.

Autor: redportal.rs