Ovo se danas desilo PRVI PUT U ISTORIJI kada je u pitanju krunisanje

Čarls III zvanično je danas proglašen novim britanskim kraljem pred Pristupnim savetom u palati Sent Džejms u Londonu.

Kralj Čarls III danas je i javno proglašen za novog britanskog monarha, uz izvođenje himne "Bože čuvaj kralja".

Čarls Treći zvanično je danas proglašen novim britanskim kraljem pred Pristupnim savetom u palati Sent Džejms u Londonu, posle čega je položio zakletvu bezbednosti Crkvi Škotske, u skladu sa zakonom iz 1707. kojim se Škotska priključila Engleskoj i Velsu da bi formirali Veliku Britaniju.

Kraljevski zvaničnik je sa balkona palate Sent Džejms, gde je prethodno na ceremoniji Pristupnog saveta Čarls III formalno proglašen za kralja, pročitao proglas o zvaničnom ustoličenju monarha.

Nakon toga kraljevski orkestar je svirao himnu "Bože čuvaj kralja", prenosi AP.

Čarls III zvanično je danas proglašen novim britanskim kraljem pred Pristupnim savetom u palati Sent Džejms u Londonu.

Pre proglašenja kralja, na početku današnje ceremonije u palati Sent Džejms zvanično je saopšteno da je kraljica Elizabeta II preminula.

Proglašenju su prisustvovali njegov sin princ Vilijam i kraljica supruga Kamila, a događaj je prvi put u istoriji prikazan u televizijskom prenosu.

Kralj Velike Britanije Čarls Treći poručio je danas, nakon što je zvanično proglašen monarhom na ceremoniji pred Pristupnim savetom u Londonu, da je njegova majka Elizabeta bila primer dugotrajne ljubavi i nesebične službe.

"Ceo svet saoseća sa mnom u nepovratnom gubitku koji smo svi pretrpeli. Vladavina moje majke je bila najdugovečnija, posvećena i usmerena. Iako u ovim trenucima tugujemo, istovremeno smo joj zahvalni za njen predan život. Duboko sam svestan ovog nasleđa, teških obaveza i zadataka koji su sada preneti na mene", poručio je Čarls, preneo je "Bi-Bi-Si".

Kraljica Elizabeta Druga preminula je 8. septembra u 97. godini.

Autor: Tanjug / redportal.rs