Nećemo se samoizolovati, kaže šef ruske diplomatije

Rusija ne treba da zatvara svoje granice, niti treba da uzvrati recipročnim merama građanima Evropske unije kao odgovor na restrikcije ruskim državljanima u Šengen zoni, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Nećemo se samoizolovati. Verujem da ne treba da preuzimamo recipročne mere i kolektivno kaznimo građane zemalja EU kao odgovor na šengenske zidove koje pokušavaju da podignu oko nas - kazao je ruski diplomata, preneo je TASS.

Šef ruske diplomatije je napomenuo da Rusija "neće glupo odgovoriti na glupost evropskih zemalja" po pitanju izdavanja viza.

- Smatram da ne treba da idemo istim putem, da odgovaramo na glupost glupošću. Naravno, reciprocitet ne treba odbaciti, ali se mora namenski upotrebiti protiv organizatora i izvršilaca ovakvih antiruskih sankcija - dodao je Lavrov, prenosi RIA Novosti.

Članice Evropske unije postigle su u sredu dogovor o suspenziji sporazuma o olakšanom izdavanju viza izmedu EU i Rusije. Estonija je već prestala da izdaje šengenske vize Rusima.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Lavrov