Stoltenberg je naveo i da Alijansa neće razmeštati snage u Ukrajini

NATO će kasnije ove nedelje poslati pisani predlog Kremlju kako bi "pokušao da pronađe put za napredak" u trenutku rastućih tenzija oko gomilanja ruskih trupa na granici Ukrajine, rekao je danas generalni sekretar Jens Stoltenberg.

- Navešćemo da smo spremni da sednemo i razgovaramo o kontroli naoružanja, razoružanju, transparentnosti vojnih aktivnosti, mehanizmima snižavanja rizika i drugim pitanjima koja se tiču evropske bezbednosti,a takođe smo spremni da saslušamo ruske zabrinutosti  - poručio je Stoltenberg za CNN.

Govoreći iz Brisela, Stoltenberg je rekao da "još uvek postoji diplomatski izlaz" iz rusko-ukrajinske krize, "ali to zahteva da Rusija deeskalira i da pokaže spremnost da se u dobroj veri uključi u političke razgovore sa NATO I njihovim saveznicima". Stoltenberg je naveo i da Alijansa neće razmeštati snage u Ukrajini.

- Borbene jedinice NATO neće biti raspoređene u Ukrajini, ali moramo biti sigurni da nema nesporazuma oko naše spremnosti, naše posvećenosti da odbranimo sve saveznike, posebno u istočnom delu alijanse - rekao je on za američku televizijsku mrežu.

Šef NATO-a je prošle nedelje najavio da će zapadna vojna alijansa uskoro poslati svoje pismene predloge Rusiji, odgovarajući na bezbednosne zahteve Moskve i predložiti ozbiljne razgovore o kontroli naoružanja i merama transparentnosti vojnih aktivnosti i raspoređivanja raketa.

Autor: redportal.rs