Počela čistka u bezbednosnim krugovima

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev smenio je danas ministra odbrane optujužući ga da nije pokazao dovoljno odlučnosti i inicijative u odgovoru na nedavne nerede i nasilje u toj zemlji.
Tokajev je smenio Murata Bektanova sprovodeći čistku u bezbednosnim krugovima, u nastojanju da konsoliduje svoju vlast posle nasilnih protesta u prvoj sedmici januara, navela je britanska agencija Rojters.

- Tokom januarskih događaja, oružane snage, usled toga što im je rukovodstvo bilo veoma neodlučno i nedostajalo mu inicijative, nisu mogle kvalitetno da ispune dodeljene zadatke - obrazložio je kazahstanski predsednik.

On je optužio ministra da nije pokazao "komandne kvalitete" u januarskim događajima.

Kazahstan je početkom ovog meseca bio pogođen najgorim talasom nasilja u svojoj postsovjetskoj istoriji, tokom kojeg je ubijeno najmanje 225 ljudi, većinom u Almatiju.

Vanredno stanje, koje je početkom januara uvedeno u Kazahstanu zbog nereda tokom masovnih protesta, prestalo je da važi danas.

Kako navode vlasti, red i zakon ponovo su uspostavljeni u svim regionima, ali se antiteroristička operacija nastavlja u pojedinim oblastima, prenosi TASS.

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev uveo je 5. januara vanredno stanje u zemlji do 19. januara.

Pored toga, bio je uveden policijski čas od 23.00 do 7.00 za isti period.

Nasilni protesti počeli su početkom ovog meseca u Kazahstanu nakon skoka cena goriva za automobile, koji su ubrzo prerasli u nerede i sukobe protiv snaga bezbednosti.

Almati u stanju pripravnosti zbog novog protesta

Kazahstanske snage bezbednosti blokirale su danas u Almatiju nekoliko centralnih ulica i ogradile jedan od trgova, budući da jedna opoziciona grupa planira da organizuje proteste, javlja dopisnik Rojtersa sa lica mesta.

Policija u Almatiju je saopštila da sprovodi "antiterorističku operaciju".

Grupa koju predvodi Mukhtar Abljazov, bivši kazahstanski bankar koji je sada kritičar vlade, najavila je da će održati proteste ispred zgrada lokalne vlade u većim gradovima širom Kazahstana.

Kazahstanski sud je nedavno presudio da je politički pokret Abljazova pod nazivom “Demokratski izbor Kazahstana” ekstremistička organizacija.

Kazahstan je početkom ovog meseca bio pogođen najgorim talasom nasilja u svojoj postsovjetskoj istoriji, tokom kojeg je ubijeno najmanje 225 ljudi, većinom u Almatiju.

Autor: Tanjug / redportal.rs