Predsednik Bajden jasno je rekao da će SAD i njihovi saveznici energično odgovoriti ako Rusija dodatno napadne Ukrajinu

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je u telefonskom razgovoru svom ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da će Amerika i njihovi saveznici "energično odgovoriti" ako Rusija zauzme Ukrajinu, saopštila je Bela kuća.

- Predsednik Bajden jasno je rekao da će SAD i njihovi saveznici energično odgovoriti ako Rusija dodatno napadne Ukrajinu - navela je u saopštenju portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Ona je istakla da je Bajden takođe izrazio podršku diplomatskim naporima, posebno pregovorima koji će se odvijati 9. i 10. januara u Ženevi između američkih i ruskih zvaničnika na visokom nivou.

Poziv Zelenskom je usledio nekoliko dana nakon što je Bajden održao drugi razgovor u proteklih mesec dana s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, tokom napetosti na rusko-ukrajinskoj granici gde je Moskva okupila oko 100.000 vojnika.

Bajden, koji je uputio više upozorenja Putinu i zalaže se za smirivanje situacije, rekao je da ga je i tokom jučerašnjeg razgovora ponovo upozorio na opasnost pokušaja invazije na Ukrajinu.

- Jasno sam rekao predsedniku Putinu da ćemo uvesti stroge sankcije i da ćemo povećati naše prisustvo u Evropi kod naših saveznika u NATO - rekao je Bajden posle tog razgovora.

Autor: redportal.rs