Nakon iznenadne inauguracije koja se juče održala, šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj jasno poručio

- Evropska unija odbija da prizna Lukašenka kao beloruskog predsednika nakon njegove inauguracije koja nije imala demokratski legitimitet, dok Brisel preispituje diplomatske odnose sa Minskom - izjavio je Borelj.

Tajna inauguracija Aleksandra Lukašenka izazvala je nove burne reakcije na Zapadu, kao i nove masovne demonstracije na ulicama Belorusije koje traju još od završetka izbora, održanih 9. avgusta.

- Izbori nisu bili slobodni ni fer i Evropska unija neće priznati falsifikovane rezultate - izjavio je Borelj.

- Inauguracija je u direktnoj suprotnosti sa željom većinskog naroda Belorusije, koji izražava svoje nezadovoljstvo, na brojnim, do sada nezabeleženim i mirnim protestima. Inauguracija služi da produbi političku krizu u Belorusiji. Evropska unija podržava pravo naroda Belorusije da bude predstavljena od strane onih koji su slobodno izabrani na inkluzivnim, transparentnim i kredibilnim izborima - rekao je Španac.

- Evropska unija upućuje poziv vlastima u Minsku da odmah odstupe od bilo kakve represije i primene nasilja uperenog protiv beloruskog naroda i bezuslovno pusti na slobodu sve one koji su u pritvoru, uključujući i političke zatvorenike. Unija ostaje uverena da će nacionalni dijalog i pozitivna reakcija na zahteve beloruskog naroda za novim demokratskim izborima, biti korak napred i korak dalje od duboke političke krize - zaključuje Borelj.

Autor: AFP / Redportal.rs