Dobitnici su zbog borbe za slobodu govora na Filipinima i u Rusiji

Odbor za mir koji specijalno bira norveški parlament danas je u Oslu saopštio ime dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Dobitnik za 2021. godinu su Marija Reša i Dimitrij Muratov za slobodu govora na Filipinima i u Rusiji. Oba dobitnika su novinari, a kako je istaknuto u obrazloženju odluke, sloboda informisanja i govora su ključni za demokratiju i utiču protiv rata u svetu, prenosi B92.

- Bez slobode govora i novinarstva bilo bi teško promovisati saradnju među nacijama - naveli su iz Odbora.

Fondacija Nobel je 1. marta saopštila da je ukupno 329 kandidata predloženo za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir. U javnosti su se ranije pominjala imena nekih ljudi koji bi mogli da budu kandidati, a među njima i aktivistkinja za životnu sredinu Greta Turnberg.

Takođe su se pominjali Svetska zdravstvena organizacija (SZO), Alijansa za vakcine (Gavi), Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) i Reporteri bez granica (RSF). Norveški odbor za mir nema običaj da saopštava imena kandidata ni medijima ni samim kandidatima.

Nagrada za mir dodeljuje se u Oslu za razliku od ostalih Nobelovih nagrada koje se dodeljuju u Stokholmu, a tradicionalno se uručuje 10. decembra na dan smrti osnivača nagrade, švedskog naučnika i industrijalca Alfreda Nobela (1833-1896), pronalazača dinamita.

Sezona Nobela počela je u ponedeljak saopštavanjem dobitnika Nobelove nagrade za medicinu. Ovogodišnji dobitnici su američki naučnici Dejvid Džulijus (David Julius) i Ardem Pataputijan za otkrića receptora temperature i dodira.

U utorak su saopšteni dobitnici Nobelove nagrade za fiziku, to su Sukuro Manabe, Klaus Haselman i Đorđo Parizi. Nagrađeni su "za revolucionarni doprinos razumevanju složenih fizičkih sistema". U sredu je Nobelova nagrada za hemiju dodijeljena njemačkom naučniku Bendžaminu Listu (Benjamin) i britanskom naučniku Dejvidu Makmilanu "za razvoj asimetrične organokatalize".

Autor: redportal.rs

#Dimirti Muratov

#Marija Reza

#nagrada za mir

#nobelova nagrada

#novinari