Izrael uveo 24 časovnu izolaciju za sve putnike prilikom ulaska u Izrael, uključujući vakcinisane

Premijer Izraela Naftali Benet izjavio je danas da je zaštita koje obezbeđuju vakcine "slabija nego što smo se nadali" protiv novog zaraznijeg delta soja virusa.

Vakcine same neće rešiti problem, rekao je on na sastanku o proceni situacije kome su prisustovali ministri, zdravstveni zvaničnici, članovi nacionalnog bezbednosnog saveta, vojske i policije, preneli su izraelski mediji.

„- U jednu ruku vakcine su efikasne protiv virusa i mi obezbeđujemo neophodne zalihe. Ali vakcine nisu dovoljne - objasnio je Benet, dodavši da se delta soj širi po celom svetu, a da se ne zna tačno "do koje mere vakcina pomaže, ali to je značajno manje" protiv tog soja u odnosu na ranije sojeve.

Benet je podsetio da su se svi nadali usporavanju širenja zaraze, ali da to nije slučaj ni u Izraelu, koji je sproveo jednu od najuspešnijih kampanja vakcinacije, niti igde u svetu, te da je uprkos tome cilj nastavak rutinskog života uz prilagođavanje koronavirusu.

Na sastanku je između ostalog odlučeno da se uskoro uvedu propusnice za vakcinisane za venčanja, zabave i proslave u zatvorenom prostoru. U toj zemlji je imunizovano 5.220.000 od preko 9,3 miliona stanovnika, odnosno 57,6%.

Od danas je predviđena 24 časovna izolacija za sve putnike prilikom ulaska u Izrael, uključujući vakcinisane ili one koji su se oporavili od COVID-19, odnosno dok ne dobiju negativan rezulta testa.

Oni koji se vraćaju iz 15 zemalja gde je stopa zaraze visoka moraće da budu u karantinu sedam dana i sa negativnim rezultatom testa. Na toj listi su Ujedinjeni Arapski Emirati, Sejšeli, Ekvador, Etiopija, Namibija, Gvatemala, Honduras, Zimbabve, Zambija, Namibija, Paragvaj, Čile, Kolumbija, Kostarika i Tunis.

Od 23. jula lista će biti proširena Velikom Britanijom, Kiprom, Turskom, Gruzijom, Ugandom, Mjanmarom, Fidžijem, Panamom, Kambodžom, Kenijom i Liberijom. Narednog petka Izraelcima će biti zabranjeno putovanje u Španiju i Kirgistan jer će se naći na listi zemalja se ekstremnom stopom infekcije, pod uslovom da vladin komitet usvoji zahtev ministara.

Na toj listi su sada Uzbekistan, Argentina, Belorusija, Brazil, Južna Afrika, Indija, Meksiko i Rusija. U četvrtak je zabeleženo 855 novih slučajeva zaraze posle tri dana sa više od 750 inficiranih. Od oko 65.000 testova urađenih u četvrtak 1,52% je bilo pozitivno.

Autor: redportal.rs

#delta soj

#koronavirus

#novi soj

#premijer izraela

#vakcine