Izrael opozvao ambasadore u ovim zemljama

Irska će priznati palestinsku državu, rekao je premijer te zemlje Sajmon Haris, dodajući da očekuje da će se druge zemlje pridružiti Irskoj, Španiji i Norveškoj u preduzimanju takvog koraka u narednim nedeljama.

Španski premijer Pedro Sančez izjavio je da će Savet ministara zemlje priznati nezavisnu palestinsku državu u utorak, 28. maja.

Premijer Norveške Jonas Gar Stere rekao je da se nada da će priznanje nezavisne palestinske države pomoći u uspostavljanju mira sa Izraelom.

- Zvanično priznanje nezavisne palestinske države od strane Norveške, Španije i Irske stupiće na snagu 28. maja - rekao je norveški ministar spoljnih poslova Espen Bart Eide na konferenciji za novinare u sredu, a prenosi RTS.

Evropske zemlje su drugačije pristupile ovom pitanju. Neke, poput Švedske, priznali su palestinsku državu pre deceniju, dok Francuska ne planira da to učini osim ako to ne bude efikasno sredstvo za napredak ka miru.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela saopštilo je u da je naredilo trenutni opoziv svojih ambasadora u Irskoj, Norveškoj i Španiji kao odgovor na odluke tih zemalja da priznaju palestinsku državu.

Autor: Rts.rs