Vrednost cele transakcije iznosi 220 miliona dolara

Kompanija Češka Zbrojovka uspešno je završila preuzimanje američke firme za oružje Kolt. Zbrojovka je postala jedini vlasnik Kolta, a vrednost cele transakcije iznosi 220 miliona dolara.

Bivši vlasnik Kolta dobio je više od milion deonica od svog novog vlasnika, a Lubomir Kovarzik, predsednik uprave i generalni direktor Češke Zbrojovke rekao je da je spajanje strateška faza u razvoju obe firme, javila je češka novinska  agencija ČTK.

IZVOR: YT /

Prema rečima Kovarzika, to je potpuno u skladu sa strategijom češke firme za oružje koja nastoji da postane "svetski lider u proizvodnji malokalibarskog oružja i ključni partner za oružane snage".

Češka Zbrojovka je prošle godine povećala profitabilnost za 10,2%, pre svega zbog dobrog nastupa na zapadnim tržištima, a akvizicijom Kolta očekuje da značajno jačanje svoje pozicije u Americi, jer očekuje narudžbe iz američkog vojnog i sigurnosnog aparata.

Postrojenja češke kompanije za oružje, koja zapošljava oko 1.700 radnika, smeštena su u Češkoj, Nemačkoj i SAD-u. Proizvodi lovno, sportsko i sve vrste vojnog malokalibarskog oružja.

Robna marka Kolt jedan je od simbola Sjedinjenih Država. Američki dizajner Semjuel Kolt patentirao je 1835. i 1836. svoj poznati revolver s bubnjem u koji stane šest metaka. Koltov izum postao je omiljeno oružje onih koji su istraživali divlji zapad, pa su revolver počeli nazivati "osvajačem zapada". Bio je popularan među vojskom, šerifima i kaubojima.

Najpoznatiji su modeli kalibra 38 i 45.

Kompaniju je osnovao Kolt 1836. godine, a tokom 179 godina svog postojanja proizvela je više od 30 miliona komada revolvera, automatskih pušaka i pribora za njih, koji su popularni u celom svetu.

Autor: redportal.rs

#Kolt

#Oružje

#Češka Zbrojovka