Stručnjaci upozoravaju da je praktično nemoguće zabraniti upotrebu hemikalija, ali...

U Švajcarskoj će se 13. juna održati referendum nakon kojeg bi mogla potpuno da se zabrani upotreba pesticida u poljoprivredi.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da je to zapravo nemoguće, piše nemački Dojče vele.

Referendum je zakazan na inicijativu grupe građana okupljene oko inicijative Za Švajcarsku bez sintetičkih pesticida i na njemu će građani odlučivati o tome da se u toj zemlji potpuno zabrane pesticidi.

Foto: Unsplash.com/ Marco Pregnolato

Još 2019. godine veliku prašinu podigao je nalaz švajcarskog instituta za istraživanje vode EAWAG o ostacima pesticida u podzemnim vodama, a kako se navodi, problem je pre svega u fungicidu hlorotanoilu koji je otkriven u količinama koje daleko prelaze zakonski dozvoljene granice.

Stručnjaci doduše umiruju ljude tvrdeći da ni ta koncentracija neće ugroziti njihovo zdravlje, ali građani su postali osetljivi na taj problem, zbog čega je hlorotanoil još početkom prošle godine potpuno zabranjen u Švajcarskoj, nakon što je i Evropska unija ponovno analizirala to sredstvo i svrstala ga u potencijalno opasne za zdravlje.

To otkriće navelo je Švajcarce na inicijativu da državnu podršku dobijaju samo oni poljoprivrednici koji ne koriste veštačka sredstva za zaštitu biljaka, a tome se zatim priključila i ova akcija za potpunu zabranu hemije.

Sa druge strane ima i velikih protivnika tih inicijativa koji pod sloganom pozivaju Švajcarce da kažu ne agrarnim inicijativama, koji podršku imaju u hemijskim koncernima poput Singente i Bajera.

Protiv tih zabrana je i švajcarska vlada, kao i mnoštvo udruženja i građana, jer smatraju da su preterane i da neće pogoditi samo poljoprivrednike, već i građane i Švajcarsku železnicu, jer jedino hemijom uspevaju da obuzdaju rast korova na šinama.

Sandra Helfenštajn, predstavnica Udruženja švajcarskih poljoprivrednika upozorava da bi takva administrativna zabrana imala ozbiljnih posledica - pad domaće proizvodnje, i uvoz voća i povrća iz uvoza gde takvih zabrana nema.

To će ujedno značiti da će prehrambene namirnice dodatno poskupeti, a Švajcarska je po cenama hrane već i danas zastrašujuće skupa, piše Dojče vele.

S druge strane treba znati da hemija nikad ne ostaje samo na ograničenom području i sasvim je očigledno da ona smanjuje raznolikost u našoj okolini i to dugoročno, jer kišom dolazi u vode gde takođe pričinjava štetu.

Za neke pesticide se sumnja i da narušavaju zdravlje ljudi.Iako nema pouzdanih podataka, ali u Francuskoj se na primer Parkinsonova bolest i zvanično smatra tipičnom za poljoprivrednike i lako je moguće da je to povezano s nekim sredstvom koje se koristi na poljima, a slično je i za neke oblike karcinoma.

Istraživački centar švajcarskog Ureda za poljoprivredu Agroskop, koji sistematski istražuje koji opasni pesticidi se bez problema mogu zabraniti, zaključio je da ne mogu svi.

Mnogi u Švajcarskoj s nestrpljenjem očekuju ishod referenduma 13. juna, ali ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će inicijativa za zabranu pesticida verovatno da propadne.

Koen Hertoge, jedan od pokretača inicijative, smatra međutim da to ne bi bila velika tragedija, jer se već događa postupna promena u načinu razmišljanju, a sve više poljoprivrednika se okreće ekološkoj proizvodnji, pa je potrošnja pesticida sve manja.

Autor: Tanjug