Vakcinisani građani će slobodno putovati

Po zemljama Evropske unije nesmetano ćemo moći da putujemo bez obzira na to koju smo vakcinu primili iako se iz saopštenja Evropske komisije (EK), objavljenog pre dva dana, može zaključiti da kineska i ruska vakcina neće biti na spisku podobnih.

Kako piše Srpski telegraf, ne samo da je svakoj zemlji ostavljeno da sama za sebe napravi spisak vakcina s kojima se može putovati već će i EU revidirati stav nakon što Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izda odobrenje za hitnu upotrebu Sputnjik V i Sinofarma, a to će se dogoditi veoma brzo. Svakako pre letnje sezone.

Time padaju u vodu zebnje mnogih državljana Srbije koji su primili rusku ili kinesku vakcinu, ali i zluradi komentari nekih koji su pogrešno protumačili (svesno ili nesvesno) saopštenje EK.

Podsetimo, predlog EK, objavljen u ponedeljak, podrazumeva da će svi koji su revakcinisani nekom od vakcina protiv COVID-19, registrovanom u Evropskoj agenciji za lekove (EMA), moći da putuju bilo gde u EU. Predlog se, kako je dodatno pojašnjeno, ne odnosi samo na državljane zemalja EU već i na one koji su iz takozvanih trećih država, među kojima je i Srbija.

Autor: republika.rs

#EU

#Sinofarm

#Sputnjik V

#priznati

#putovanja