Tužilaštvo Rusije želi da političku organizaciju Navaljnog proglasi za ekstremističku

Tim Alekseja Navaljnog, zatvorenog ruskog opozicionara, saopštio je danas da raspušta svoju mrežu regionalnih kancelarija širom Rusije, nakon što se taj opozicioni lider pojavio na video linku iz zatvora, izgledajući mršavo nakon štrajka glađu.

Njegove pristalice su odluku objavile na video snimku na Jutjubu uoči sudskog saslušanja, na kojem će se razmotriti zahtev tužilaca da glavne stožere političkih organizacija Navaljnog proglasi za "ekstremističke".

Moskovski sud je ranije ove nedelje zabranio Navaljnijevoj Fondaciji za borbu protiv korupcije (FBK) i zasebno vođenoj mreži regionalnih kancelarija da se oglašavaju onlajn. FBK-u je u utorak zabranjen pristup svom bankovnom računu na zahtev tužioca, kao i organizovanje protesta i objavljivanje medijskih članaka.

Ako se mreža proglasi ekstremističkom, ruske vlasti će dobiti zakonsko ovlašćenje da aktivistima izreknu zatvorske kazne i zamrznu bankarske račune. Navaljni (44) služi zatvorsku kaznu od dve i po godine zatvora zbog kršenja uslovne slobode.

Autor: redportal.rs