Smatra da je to idelano mesto za susret i razgovore o Donabasu

Presednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da bi Vatikan mogao da bude "odgovarajuće mesto" za pregovore sa ruskom stranom o rešenju pitanja Donbasa.

- S bilo kog aspekta Vatikan bi mogao da bude optimalno mesto - rekao je Zelenski u intervjuu za italijanski list Republika na pitanje o susretu s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Istovremeno, izvor RIA Novosti u Vatikanu, kaže da ako i Rusija i Ukrajina zatraže da Sveta stolica posreduje u rešavanju pitanja Donbasa, onda tako nešto neće moći da odbije. Izvor dodaje da je predlog Zelenskog za Vatikan bio iznenađujući.

Prema rečima predsednika Ukrajine, Vatikan je idealno mesto za dijalog o miru, to mesto je svetski moralni autoritet koji uvek efikasno igra ulogu posrednika jer je nepristrasan i u njega imaju poverenje svi koji su deo nekog sukoba.

- Upravo zbog toga je Vatikan često bio pozivan da razrešava sukobe između zemalja radi mirne budućnosti - rekao je ukrajinski predsednik.

Zelenski je ranije izjavio da sve vodi ka tome da će do njegovog susreta s Putinom doći, a da su mesto i vreme samo detalji. S tim u vezi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je podsetio da je predsednik Rusije "apsolutno jasno izneo svoj stav prema inicijativi za razgovor i prema mogućem sadržaju takvog dijaloga".

- Takav dijalog može se odnositi samo na probleme bilateralnih odnosa. Odnosno, taj dijalog se ne može voditi polazeći od ciljeva traženja rešenja na jugoistoku Ukrajine - rekao je Peskov i naglasio da Rusija nije strana u sukobu.

Dodao je i da Moskva uvek pozdravlja želju za razgovorom i da je zamenik šefa administracije predsednika Rusije Dmitrij Kozak u stalnom kontaktu sa kancelarijom ukrajinskog predsednika.

Zelenski je ranije u video-poruci o bezbednosnoj situaciji u zemlji predložio Putinu da se "sastanu bilo gde u ukrajinskom Donbasu gde se vodi rat", a Putin je odgovorio da bi ukrajinsko rukovodstvo za razmatranje pitanja o istoku Ukrajine prvo trebalo da se sastane sa rukovodstvom Donjecke i Luganske republike, a tek zatim sa predstavnicima Rusije.

Ruski lider takođe je rekao da je spreman da primi Zelenskog u Moskvi u bilo koje vreme koje mu odgovara, ukoliko on želi da razgovara o bilateralnim odnosima, ali Kijev taj predlog odbacio.

Autor: redportal.rs

#Donbas

#Ukrajina

#Vatikan

#Vladimir Putin

#Vladimir Zelenski

#rusija