Vlasnik mora da isplati odštetu od 900 miliona dolara

Ekonomski sud egipatskog grada Ismailia presudio je da se konfiskuje brod Ever Given, koji je 23. marta blokirao Suecki kanal, sve dok njegov vlasnik ne isplati odštetu od 900 miliona dolara.

Uprava kanala oslanja se na član egipatskog zakona o pomorskoj trgovini. Dokument omogućava oduzimanje plovila od strane posebnog suda.

- U skladu sa odlukom suda, plovilo će biti zaplenjeno i biće pod kontrolom suda, a operateru je zabranjeno da njime raspolaže dok se ne uplati naknada administraciji Sueckog kanala u iznosu od 900 miliona dolara - pišu novine Al-Shorouk.

Iznos kompenzacije uključuje i troškove administracije kanala za uklanjanje Ever Given-a iz plićaka i gubitak kanala usled njegovog blokiranja. Prema Al-Shorouk, brodska posada je, nakon što je obaveštena o odluci egipatskog suda, negirala svoju obavezu plaćanja naknade.

Šef kanala Osama Rabia potvrdio je ovu informaciju, napominjući da će administracija dobijena sredstva koristiti za kupovinu nove opreme kako bi eliminisala takve situacije.

Autor: redportal.rs

#Ever Given

#Evergreen

#Suecki kanal

#brod