Stranim vernicima dozvoljen je dolazak od 1. novembra, ali ministarstvo zdravlja bira zemlje zavisno od razvoja pandemije

Samo osobe koje su vakcinisane ili stekle imunitet od COVID-19 će moći da idu da obave omru, malo hodočašće u Meki tokom muslimanskog meseca posta ramazana koji počinje sredinom aprila, saopštile su danas saudijske vlasti.

Ministarstvo za Hadž je saopštilo da će biti dozvoljeno "samo osobama imunizovanim" od koronavirusa da obave hodočašće ili molitve u Velikoj džamiji u Meki na početku ramazana.

Te osobe se svrstavaju u 3 kategorije, one koje su dobile 2 doze vakcine, one koje su dobile samo 1 dozu 14 dana ranije i one koje su izlečene od koronavirusa, navele su vlasti. Za vreme ramazana u Meku obično ide veliki broj vernika iz Saudijske Arabije i drugih muslimanskih zemalja.

Malo hodočašće, ili omra, može da se obavi tokom cele godine za razliku od hadža koji je jednom godišnje. Malo hodočašće je prekinuto u martu 2020. godine zbog pandemije COVID-19, a početkom oktobra je polako počelo da se vraća uz mere predostrožnosti.

Prvo je dozvoljeno da dođe samo 6.000 Saudijaca i stranaca koji žive u Saudijskoj Arabiji dnevno za omru. Broj je zatim povećan na 15.000 dnevno za omru a 40.000 vernika moglo je da ide u Veliku džamiju za dnevne molitve.

Stranim vernicima dozvoljen je dolazak od 1. novembra, ali ministarstvo zdravlja bira zemlje zavisno od razvoja pandemije. Više od 390.000 slučajeva COVID-19 zabeleženo je u Saudijskoj Arabiji i više od 6.700 umrlih. Više od 5 miliona ljudi dobilo je bar jednu dozu vakcine od ukupno 34 miliona stanovnika.

Autor: redportal.rs

#Meka

#Vakcina

#hodočašće

#ramazan