Sve je krenulo od optužbi za kršenje ljudskih prava u Sinđangu

Kineske društvene mreže su eksplodirale u sredu nekon što je Najk izdao saopštenje u kom govori o zabrinutosti zbog prisilnog rada koji postoji u Sinđangu, kao da neće koristiti pamuk iz ovog regiona.

Na kineskoj društvenoj mreži koja najviše liči na Tviter, Weibo, Najkovo saopštenje je ubedljivo najviralnije. Koliko je sve daleko otišlo govori i to da je popularni kineski glumac Vang Jibo raskinuo ugovor sa Najkom kao njihov predstavnik.

- Uznemireni smo zbog izveštaja o prisilnom radu koji je povezan sa autonomnim regionom Sinđang u kom većinu čine Ujguri. Najk ne koristi pamuk iz ovog regiona i potvrdili smo sa našim partnerima da ni oni ne uzimaju tekstil iz ovog regiona - navodi se u saopštenju kompanije Najk.

Ovo je nastavak nategnutih odnosa na relaciji Zapad - Kina, a ovakvom Najkovom saopštenju prethodila je i zajednička akcija Sjedinjenih Država, Evropske unije, Velike Britanije i Kanade koji su uveli sankcije za kineske zvaničnike zbog tvrdnji o situaciji u ovom kineskom regionu.

Međutim, Najk nije jedina kompanija koja je istakla zabrinutost zbog Sinđanga. Prvi je reagovao švedski H&M čije je rukovodstvo u saopštenju govorilo o "dubokoj uznemirenosti" zbog navoda o prisilnom radu u Sinđangu. Nakon ovoga kineske kompanije su krenule da raskidaju ugovore sa Šveđanima.

Aktivisti i političari sa Zapada govore o tome da zvanični Peking u regionu Sinđang muči, prisiljava na rad i steriliše Ujgure. Kina ove navode negira i govori da su u pitanju treninzi koji za cilj imaju da se suzbije ekstremizam.

Region Sinđanga je najveći svetski proizvođač pamuka i iz ovog regiona se izvozi gotovo 20% svetskog pamuka, a jedne od poslednjih optužbi govore da su Ujguri prisiljeni da beru pamuk na plantažama.

Autor: redportal.rs