Tek 9% stanovništva Nemačke vakcinisano

Nemačka produžava mere karantina na malo manje od 30 dana kako bi se sprečilo veliko širenje trećeg talasa u najmoćnijoj evropskoj državi.

Kancelarka Angela Merkel održala je sastanak sa 16 saveznih guvernera i dogovorila se sa njima da će postojeće mere trajati do 18. aprila, ali i da to znači da će život za vreme Uskrsa biti pod restrikcijama.

U Nemačkoj je britanski soj postao najdominantniji i on je značajno zarazniji nego izvorni oblik koronavirusa. Angela Merkel idu u još veću krajnost i navodi da "imamo novu pandemiju":

Imamo novi virus, očigledno istog tipa, ali sa totalno drugačijim karakteristikama. Veća smrtno, veća zaraznost i duže traje.

Na poslednjem sastanku koji je održan između nemačke kancelarke i saveznih guvernera pre 3 nedelje, dogovoreno je da dođe do popuštanja mera u više koraka.

Prosek zaraženih na 100.000 stanovnika je 107 bio u ponedeljak. Pre tri nedelje taj broj je bio oko 60 na 100.000.

Vakcinacija u Nemačkoj ne ide potpuno lagano. Bar jednu dozu vakcine je primilo svega 9% stanovništva, dok je 4% revakcinisano. To su podaci koji su bili dostupni u nedelju, a kancelarka Merkel navodi da je "vidljivo svetlo na kraju tunela".

Autor: redportal.rs