Konvidecija će biti završena u septembru ove godine u Rusiji

Treća faza kliničkih ispitivanja rusko-kineske vakcine protiv koronavirusa Konvidecija biće završena u septembru ove godine u Rusiji, ali već sada su primetni zapaženi rezultati, izjavio je direktor farmaceutske kompanije Petrovaks Mihail Ciferov.

On je za portal Sputnjik rekao da su primetni visoki pokazatelji bezbednosti i efikasnosti rusko-kineske vakcine Ad5-nKov, kao i da je kod 92,5% dobrovoljaca razvijen visok nivo antitela na COVID-19.

Prema rečima Ciferova, tokom istraživanja nije bilo ozbiljnih neželjenih reakcija, samo je 34,2% dobrovoljaca imalo neke reakcije posle primanja vakcine koje su trajale nekoliko dana, povišenu temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima i zamor.

Preliminarni rezultati istraživanja su pokazali efikasnost vakcine od 95% u sprečavanju teških slučajeva COVID-19, a finalni rezultati se očekuju u prvoj polovini 2022. godine, godinu dana posle vakcinacije prvih dobrovoljaca.

- Za nas je učešće u istraživanju vakcine deo našeg velikog međunarodnog programa, koje se simbolično poklapa sa 20. godišnjicom potpisivanja sporazuma o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji između Rusije i Kine - izjavio je Ciferov.

Rusko-kineska vakcina Konvidecija i ruska Sputnjik V su tehnološki srodne, a za obe se koristi neutralizovani adenovirus za isporuku S-proteina virusa korona sa genetskom informacijom, a razlika je samo u tome što se Sputnjik V primenjuje 2 puta, a Konvidecija samo jednom.

Petrovaks i CanSino Biologics su podneli zahtev za registraciju nove vakcine još u novembru prošle godine, a 1. februara je Nezavisni komitet za monitoring podataka (IDMC) potvrdio da vakcina Konvidecija ispunjava kriterijume bezbednosti i efikasnosti u međunarodnom ispitivanju 3. faze.

Vakcina Konvidecija će se praviti u ruskoj kompaniji Petrovaks u Moskovskoj oblasti, a kapaciteti postrojenja omogućavaju proizvodnju više od 160 miliona doza godišnje. Petrovaks je već uložio više od 23 miliona evra u projekat i smatraju ga glavnim u istoriji kompanije.

Vakcina nije jedini projekat Petrovaksa povezan sa COVID-19 - početkom februara ruska kompanija je završila odabir pacijenata za međunarodna klinička ispitivanja originalnog ruskog preparata Polioksidonij za lečenje COVID-19 sa srednjim i teškim tokom bolesti.

U istraživanje su bila uključena 394 pacijenta iz Rusije i Slovačke, a rezultati se očekuju tokom leta 2021. godine. Kako se navodi, Polioksidonijum se dobro pokazao kako u Rusiji, tako i u Evropskoj uniji, a koristi se za preventivnu zaštitu lekara koji rade u "crvenim zonama".

Autor: redporta.rs

#Konvidencija

#Vakcina

#kina

#rusija