Kinezi u vojnoj pripravnosti

Vojska najmnogoljudnije zemlje biće, od ovog trenutka, u stanju stalne pripravnosti. To je najavio kineski predsednik Si Đinping, pozivajući sunarodnike u uniformi da, kako je rekao, "u ovim nestabilnim vremenima" budu neprekidno na nogama i u punoj borbenoj gotovosti.

Na Svekineskom nacionalnom kongresu, koji je u toku u Pekingu, odlučeno da će u narednom petogodišnjem periodu, za vojne potrebe biti potrošeno 6,8% BDP, što je oko 208 milijardi dolara.

Celokupna vojska mora da bude spremna da odgovori na složene i teške situacije u bilo kom trenutku i da odlučno zaštiti nacionalnu suverenost.

Ministar odbrane general Vei Fenghe pozvao je naciju na bolju vojnu obuku, jer je, kako je istakao, "Kina ušla u fazu visokog rizika po nacionalnu bezbednost". Komentarišući ova događanja na kongresu, zapadni analitičari podsećaju da su tenzije između SAD i Kine u eskalaciji zbog Tajvana, Južnokineskog mora, ali i Hongkonga.

Kineski šef diplomatije Vang Ji poručio je američkom predsedniku Džozefu Bajdenu da se "njegova zemlja igra vatrom, podržavajući takozvanu nezavisnu vladu Tajvana". Kina Tajvan smatra delom svoje teritorije, dok SAD neguju bilateralne odnose sa Tajvanom kao da je nezavisna država.

- Peking mobiliše svoje trupe, nastojeći da suzbije američku vojnu silu u Aziji. Razlog što razvijaju sisteme i svoje snage, nesumnjivo je - agresija. Povećanje izdvajanja za vojsku, potkrepljuje tu činjenicu i Kina svakako namerava da realizuje svoju vojnu dominaciju u regionu, što Peking čini najvećom dugoročnom pretnjom bezbednosti u 21. veku - rekao je admiral Filip Dejvidson, glavnokomandujući američkim indo-pacifičkim snagama, u obraćanju pred Komitetom za naoružanje u američkom Senatu.

Autor: redportal.rs

#Južno Kinesko More

#Si Đinping

#Tenzije

#kina

#kineska vojska

#puna borbena gotovost