Papuče od somota prodate su na aukciji

Papuče bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila prodate su na aukciji za 39 hiljada funti (54,2 hiljade dolara). Ovo je objavljeno juče na veb stranici aukcijske kuće Bellmans, smeštene u engleskom okrugu Zapadni Saseks.

Čerčil je tokom svog drugog mandata na mestu šefa vlade od 1951. do 1955. često nosio tamnoplave kordaste papuče sa inicijalima WSC u zlatnoj boji. Ime kupca nije obelodanjeno, poznato je samo da je kupac bio privatni britanski kolekcionar.

Procenjena vrednost papuča bivšeg premijera, koji je, prema raznim anketama u Velikoj Britaniji, prepoznat kao jedan od najvećih Britanaca u istoriji, iznosio je 10-15 hiljada funti (14-21 hiljadu dolara).

Takođe ispod čekića za 18,3 hiljade funti (25,4 hiljade dolara), uzimajući u obzir proviziju aukcijske kuće otišla je čaša sa rakijom iz 1960, takođe u vlasništvu Čerčila. Njena početna vrednost iznosila je 7-10 hiljada funti (10-14 hiljada dolara).

- Priprema za aukciju bio je uzbudljiv trenutak. Ser Vinston Čerčil ostaje duboko poštovan u celom svetu. Za oba predmeta vladalo je veliko interesovanje potencijalnih kupaca iz različitih zemalja - objasnio je Žulian Dinin, portparol kompanije Bellmans. Pojasnio je da su ranije papuče i čaša Čerčila bili u posedu jednog kolekcionara, koji ih je 1998. godine na aukciji Sothebi's kupio od rođaka bivšeg šefa kabineta.

Ranije, 1. marta, aukcijska kuća Christie's izjavila je da je Anđelina Džoli prodala Čerčilovu sliku za rekordnih 11,6 miliona dolara. Delo Toranj džamije Kutubije naslikano je 1943. godine. Predsednik Sjedinjenih Država Franklin Roosevelt dobio je sliku na poklon.

Autor: redportal.rs

#AUKCIJA

#Velika Britanija

#Vinston Čerčil

#papuče