Još uvek nije jasno da li je smrt direktno povezana sa vakcinom

Austrija je blokirala uvoz i primenu vakcina kompanije Astra Zeneka zbog preventivnih mera nakon što je jedna osoba preminula nakon primanja prve doze.

Federalna kancelarija za zdravstvenu sigurnost (BASG) je dobila 2 izveštaja o potencijalnom negativnom efektu vakcine Astra Zeneka, a koji su povezani sa klinikom u gradu Cvetl koji se nalazi u provinciji Donja Austrija.

Izveštaj navodi da je 49-godišnja žena umrla od posledica "teških poremećaj koagulacije", dok je druga žena, 35 godina starosti, imala "problema sa plućnom embolijom i trenutno je na putu oporavka".

Zdravstveni zvaničnici navode da trenutno nema dokaza koji mogu da ukažu na povezanost smrtnog ishoda sa vakcinacijom, ali da će iz preventivnih razloga blokirati uvoz vakcina kompanije Astra Zeneka kao i proces imunizacije ovom vakcinom.

Evropska zdravstvena agencija (EMA) je odobrila imunizaciju vakcinom kompanije Astra Zeneka krajem januara i navela da je sigurna i efikasna u imunizaciji onih koji su stariji od 18 godina. Svetska zdravstvena organizacija je dala odbrenje sredinom februara.

Autor: redportal.rs

#Astra Zeneka vakcina

#Bezbednost vakcine

#Umrla od vakcine