Rusija pretnja za sve zemlje članice NATO-a

Rusija predstavlja pretnju za sve članice NATO, uključujući Ameriku, rekao je zvanični predstavnik Pentagona.

- Očigledno je da Rusija preti svim saveznicima u NATO-u, uključujući Sjedinjene Države. Oni koriste vojnu silu za postizanje svojih ciljeva - rekao je predstavnik američkog Ministarstva odbrane na brifingu.

Rusija predstavlja pretnju za sve članice NATO-a, ali, istovremeno, Vašington treba da sarađuje sa Moskvom u oblastima od zajedničkog interesa, istako je visoki američki odbrambeni zvaničnik novinarima.

Prema njegovim rečima, američka delegacija treba da pokrene pitanje Rusije na predstojećem ministru odbrane NATO-a, koji će se održati putem video linka i kome će prisustvovati američki ministar odbrane Lojd Ostin.

S druge strane Sjedinjene Države nameravaju, istakao je on, da promovišu sopstvene interese i da primoraju Moskvu da "odgovara za svoje nerazumne i agresivne postupke".

Podsetimo, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg rekao je ranije da je NATO spreman i za konfrontaciju i za saradnju sa Rusijom. Prema njegovom mišljenju, NATO mora da održava odnose jer postoji  rizik od ponovne trke u naoružanju. Dijalog s Rusijom, smatra on, treba voditi sa pozicije sile.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da se upravo Alijansa otvoreno meša u unutrašnja pitanja drugih zemalja s ciljem političkog i ekonomskog obuzdavanja, koristeći sankcije i političke provokacije.

Autor: redportal.rs