London planira da "pozajmi" Kijevu 3 milijarde dolara zaplenjenog ruskog novca

Velika Britanija će obezbediti Ukrajini 2,2 milijarde funti (2,9 milijarde dolara) kredita za ratne napore u ratu protiv Ruske Federacije, kao deo šireg napora G7.

Najava dolazi pred sledeći samit ministara finansija G7 koja će se održati u Vašingtonu ove nedelje Kako je izjavio britanski ministar finansija Rejčel Rivs:

Ovaj kredit je u interesu Britanije jer je prva linija naše odbrane, odbrane naše demokratije i naših vrednosti, u ukrajinskim rovovima.

U junu zemlje G7 su se dogovorile da sakupe oko 50 milijardi kredita za Ukrajinu, koje su izdvojili iz ruske zamrznute imovine. Prema preliminarnom dogovoru očekivalo se da će SAD i EU pojedinačno dati po 20 milijardi dolara, dok bi Velika BRitanija, Kanada i Japan pokrili ostatak. Nešto ranije ovog meseca EU je ratifikovala čak 35 milijardi evra za kredit G7, ali će možda tu cifru sniziti akoSAD budu dale 20 milijardi dolara po dogovoru.

Zapadni saveznici Ukrajine pokušavaju da ubrzaju pregovore oko kredita pre kraja godine, usled straha da bi u slučaju pobede na izbori Tramp mogao preseći američku pomoć Kijevu. Republikanski kandidat za predsednika je više puta izrazio skepsu po pitanju nastavka davanja finansijske pomoći Ukrajini.

Kredit će biti vraćen korišćenjem profita od procenjenih 300 milijardi dolara ruskih sredstava koji su zamrznuti u zapadnim institucijama od početka konflikta 2022. godine. Skoro 197 milijardi sredtava stoji u belgijsko banci Euroclear. Sredstva su sama generisala oko 3,4 milijarde profita u kamatama samo tokom prve polovine 2024. godine.

Uprkos pritisku od strane SAD, Međunarodni monetarni fond se protivi totalnom konfiskovanju zamrznutih ruskih sredstava usled straha da bi to moglo da potkopa poverenje u zapadne finansijske institucije.

Autor: redportal.rs