Takav korak izazvao je ćutanje i nevericu u Kijevu

Nakon nedavne odluke Nemačke da ne šalje tešku vojnu opremu u Ukrajinu, ali i odbijanja Amerike da Kijevu da dozvolu da koristi rakete dugog dometa za gađanje ciljeva na ruskoj teritoriji, sada je Francuska najavila masovno smanjenje potrošnje iz paketa od 3 milijarde evra koji je obećao vojsci. pomoć Ukrajini.

Naime, Francuska neće odobriti Ukrajini obećane tri milijarde evra, zbog velikog budžetskog deficita. Ovo je saopštio francuski ministar odbrane Sebastijen Lekorn, prenosi Politiko. Takav korak izazvao je ćutanje i nevericu u Kijevu, navodi časopis.

Odluka da se Ukrajini dodeli pomoć do tri milijarde evra 2024. godine uključena je u bilateralni bezbednosni sporazum između Kijeva i Pariza, koji su Zelenski i Makron potpisali još u februaru, a Kijev je ozbiljno računao na taj novac.

Ali, kako piše Politiko, Francuska je bila prinuđena da smanji potrošnju pomoći Ukrajini, jer bi budžetski deficit za 2024. godinu mogao da iznosi oko 6% BDP-a zemlje. Francuski ministar odbrane je istakao da dodatni troškovi pomoći Ukrajini neće biti traženi od parlamenta do kraja godine.

Prema izveštaju francuskog Monda, najbliži saradnici francuskog predsednika Makrona razmatrali su mogućnost slanja polovnih Rafalesa u Ukrajinu, ali se tom predlogu oštro usprotivio ministar odbrane.

Zatim, u junu ove godine, Makron je obećao da će isporučiti prve borbene avione Miraž 2000 Ukrajini do kraja 2024. godine, a ministar odbrane Lekorn je 8. oktobra saopštio da je isporuka odložena.

Ne može biti reči o slanju vojnika kako bi učestvovali u sukobima u Ukrajini – rekao je Lekorn letos radiju RMC.

- Hteli smo da obavestimo naše saveznike šta još možemo da uradimo, razmatrane su razne hipoteze, ali ne o slanju vojske da učestvuje u borbama, kako su to neki tumačili. Makron je rekao da nećemo biti saučesnici u ovom sukobu. Ali da li smo na tom polju pokušali sve između slanja oružja, kao što radimo sada, i saučesništva, odnosno direktnog rata sa Rusijom? Ima li drugih puteva koji nisu isprobani? - pitao se Lekorn.

Ove dileme su ostale, navodi časopis, i stiče se utisak da se Francuska, koja je donedavno podsticala svoje saveznike da pomognu Kijevu, okrenula unazad i polako počela da se „hladi“.

Mediji su ranije objavili da je Češka potrošila pet puta više novca na kupovinu ruske nafte i gasa nego na pomoć Ukrajini. Slovačka i Mađarska su protiv članstva Ukrajine u NATO, a Amerikanci imaju još posla, na unutrašnjem frontu. Sve više se čini da će Kijev morati da prihvati realnost i počne da se ponaša na nov način, navodi magazin.

Autor: redportal.rs