Stejt department ga stavio na spisak terorista 2017. godine 😨

Likvidacija Hasana Nasralaha u izraelskom vazdušnom napadu u predgrađu Bejruta stavila je u centar pažnje Hašema Safiedina, za koga se predpostavlja da će biti novi vođa Hezbolaha.

Nasralah je u napadu ubijen u petak, a u vatri se tom prilikom našao i Safiedin koji je preživeo. On je šef izvršnog veća Hezbolaha i nadgleda političke poslove ove organizacije. On je i član Saveta za džihad koji upravlja vojnim operacijama grupe. Predpostavlja se da je i Nasralahov rođak i sveštenik koji nosi crni turban koji simbolizuje to da vodi poreklo od proroka Muhameda.

Safiedin, koji je rođen 1964. godine, ima duboke i bliske veze sa Iranom. Poznat je po svojim vezama sa iranskim vladajućim klericima jer je proveo godine studirajući u gradu Kumu. Iranski portal Kayhan Life sa sedištem u Londonu objavio je 2020. godine da je njegov sin Rida oženio Zejneb Sulejmani, ćerku Kasema Sulejmanija, komandanta iranskih snaga Kuds, koji je ubijen 2020. godine u američkom vazdušnom napadu u Iraku.

On je poznat i po svojim oštrim izjavama, a nedavno je zapretio eskalacijom sukoba sa Izraelom nakon ubistva još jednog komandanta Hezbolaha. Njegove javne izjave često odražavaju militantni stav Hezbolaha i odanost palestinskom cilju:

Naša istorija i sve naše oružje su uz vas.

On je često kritikovao politiku SAD:

Ova luda američka administracija na čelu sa Trampom neće moći da naudi otporu.

Autor: telegraf.rs