Talibani su zatvorili kozmetičke salone i ograničili putovanja za žene bez muškog staratelja

Mačka ima više slobode u Avganistanu nego žena, rekla je holivudska glumica Meril Strip u Ujedinjenim nacijama u pokušaju da natera svetske lidere da se usredsrede na položaj avganistanskih žena i devojčica.

- Način na koji je ovo društvo loše ustrojeno je opomena za ostatak sveta - rekla je Strip na događaju na marginama Generalne skupštine UN kako bi podstakla uključivanje žena u budućnost Avganistana.

Talibani su preuzeli vlast u avgustu 2021. kada su se snage predvođene SAD povukle nakon 20 godina rata. Ujedinjene nacije su tražile jedinstven globalni pristup u suočavanju sa talibanima, koji su ugrozili prava žena.

Većini devojčica je zabranjeno pohađanje srednjih škola i univerziteta. Talibani su zatvorili kozmetičke salone i ograničili putovanja za žene bez muškog staratelja.

- Danas u Kabulu mačka ima više slobode nego žena. Mačka može da izađe napolje i oseti sunce. Može da juri vevericu u parku. Veverica ima više prava od devojčice u Avganistanu danas, jer su javni parkovi zatvoreni za žene i devojke. Ptica može da peva u Kabulu, ali devojka ne, žena ne u javnosti - rekla je Strip.

Talibani navode da poštuju prava u skladu sa svojim tumačenjem islamskog zakona.

Autor: redportal.rs