Džefri Saks, američki ekonomista, profesor na Univerzitetu Kolumbija, koji je devedesetih bio savetnik jugoslovenskog premijera Ante Markovića

Džefri Saks, američki ekonomista, profesor na Univerzitetu Kolumbija, koji je devedesetih bio savetnik jugoslovenskog premijera Ante Markovića, rekao je u intervjuu za NIN da veruje u spas Jugoslavije, ali da "previše političara u Jugoslaviji i u Evropa je htela. Oni stavljaju tačku na Jugoslaviju, a ne spasavaju je".

- Glavna stvar koju sam preporučio 1989. godine u bivšoj Jugoslaviji, Poljskoj, Sovjetskom Savezu, a kasnije i u Rusiji bila je globalna saradnja sa regionom u krizi da se izađe iz haosa. Ono što sam savetovao u svakom od tih slučajeva, uključujući Jugoslaviju, bila je spoljna finansijska pomoć za stabilizaciju finansija u nestabilnoj situaciji - objasnio je Saks.

- Kada sam to predložio za Jugoslaviju, Evropa je to odbila. Evropa nije želela da Jugoslavija opstane. Hteli su da ga vide slomljenog. Verujem da su rezultati generalno bili štetni, iako su, naravno, mnoge zemlje naslednice srećne zbog svoje nezavisnosti - rekao je Saks.

Podsećajući na Veliku depresiju prošlog veka u svetu, on je ocenio da "ekonomski kolaps nije verovatan, ali je verovatna rastuća ekonomska slabost".

- Ekonomska kriza nije tako aktuelna niti ozbiljna kao 2008. godine, dok je globalna geopolitička kriza najgora od kraja Drugog svetskog rata. Ne postoji samo rat u Ukrajini, već i rat na Bliskom istoku i rastuće tenzije između SAD i Kine u istočnoj Aziji. Iako danas izgleda neverovatno, izložila je ceo svet pretnji nuklearnog rata - upozorio je Saks.

Autor: redportal.rs