Takođe je optužuju i za prenošenje rukom pisanih beležaka sa neformalnog sastanka na kojem je prisustvovao američki državni sekretar Entoni Blinken

Bivša analitičarka CIA optužen je da je služila kao ajni agent za južnokorejsku obaveštajnu službu u zamenu za luksuzne torbe i večere u suši restoranima.

Su Mi Teri, koja je takođe ranije radila u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće, nije se registrovala kao strani agent u Ministarstvu pravde SAD, navodi se u optužnici koja je objavljena u saveznom sudu na Menhetnu u utorak.

Južnokorejski obaveštajci su joj navodno davali torbe marke Bottega Veneta i Louis Vuitton, kaput Dolce & Gabbana i večere u restoranima sa Mišelinovim zvezdicama.

Tužioci su takođe priložili i dokaze da joj je uplaćen i iznos od 37.000 dolara kroz donacije za njen program javne politike.

Teri je navodno radila kao korejski agent više od jedne decenije, tj. od 2013. godine, svega dve godine nakon što je napustila posao u američkoj vladi.

Prema optužnici, ona je zagovarala stavove južnokorejske politike tokom pojavljivanja u medijima, delila nejavne informacije sa obaveštajcima i omogućavala sastanke između američkih i južnokorejskih vladinih zvaničnika.

Ona je takođe priznala FBI-ju da je služila kao izvor informacija za južnokorejsku obaveštajnu službu, uključujući prenošenje rukom pisanih beležaka sa neformalnog sastanka u junu 2022. godine na kojem je prisustvovao američki državni sekretar Entoni Blinken.

Njen advokat je izjavio da su "optužbe neosnovane i da pokušavaju da iskrive činjenice i naruše ugled analitičarke poznate po svojoj nezavisnosti i godinama službe za Sjedinjene Države".

Teri, koja je sada viši saradnik u Savetu za spoljne odnose, služila je u američkoj vladi od 2001. do 2011. godine, prvo kao analitičar CIA, a kasnije i kao visoko rangirani obaveštajac za istočnu Aziju.

Autor: Redportal.rs