Mnogi venecuelanski birači su očajavali zbog vesti o još jednom šestogodišnjem mandatu za Madura

Protesti pristalica vladajuće partije i opozicije očekuju se u Venecueli u utorak nakon sporne pobede na izborima predsednika Nikolasa Madura, pri čemu opozicija tvrdi da prebrojani glasovi pokazuju da je njihov kandidat lako pobedio.

Izborne vlasti su u ponedeljak saopštile da je Maduro osvojio treći mandat sa 51% glasova. Međutim, opozicija je izjavila da 73% prebrojanih glasova kojima su imali pristup pokazuje da je opozicioni kandidat Edmundo Gonzalez ostvario neospornu pobedu, osvojivši više nego dvostruko više glasova od Madura.

- Dragi moji Venecuelanci, sutra se sastajemo; kao porodica, organizovani, demonstrirajući odlučnost koju imamo da svaki glas bude prebrojan i da odbranimo istinu - rekla je opoziciona liderka Marija Korina Mačado u postu na platformi X kasno u ponedeljak, pozivajući pristalice da marširaju u utorak.

Horhe Rodriguez, poslanik vladajuće partije i Madurov menadžer kampanje, pozvao je pristalice da učestvuju u marševima do predsedničke palate Miraflores kako bi podržali vladu.

Dok je Gonzalez upozorio protiv nasilja, Rodriguez je optužio opoziciju da podstiče nasilje.

Govoreći u ponedeljak uveče, Maduro je rekao da njegova vlada „zna kako da se suoči sa ovom situacijom i porazi one koji su nasilni,“ iako je takođe rekao da podržava mir.

Maduro - 61-godišnji bivši vozač autobusa i ministar spoljnih poslova - preuzeo je dužnost nakon smrti predsednika Huga Čaveza 2013. godine, a njegova reizbor 2018. SAD smatraju prevarom , koji ga nazivaju diktatorom.

Mnogi venecuelanski birači su očajavali zbog vesti o još jednom šestogodišnjem mandatu za Madura, za vreme čijeg mandata se dogodio ekonomski kolaps, migracija oko trećine stanovništva i pogoršanje diplomatskih odnosa, što je dovelo do sankcija koje su uvele Sjedinjene Države, Evropska unija i drugi, što je dodatno oslabilo već posrnulu naftnu industriju.

Prebrojani glasovi u posedu opozicije pokazali su ukupno 2,75 miliona glasova za Madura i 6,27 miliona za njegovog rivala, bivšeg diplomatu Gonzaleza, rekla je Mačado.

Brojevi su se oštro razlikovali od 5,15 miliona glasova koje je izborna vlast saopštila da je Maduro osvojio, u poređenju sa 4,45 miliona za Gonzaleza.

Sukobi između demonstranata i snaga bezbednosti zabeleženi su širom zemlje u ponedeljak, sa suzavcem koji je ispaljen kako bi se razišle mase i najmanje dve osobe su poginule.

U Korou, glavnom gradu države Falkon, demonstranti su srušili statuu Madurorovog pokojnog mentora Huga Čaveza.

Venecuelanski opservatorijum za sukobe zabeležio je više od 180 protesta u 20 od 23 države.

- Prijavljeni su brojni akti represije i nasilja koje su sprovele paravojne kolektivne snage i snage bezbednosti - naveli su.

Autor: Redportal.rs