Prva uplta već ovog meseca

Bankarska kuća bazirana u Briselu pod imenom Eruoclear je potvrdila da će konfiskovati kamati koju je generisao zamrznuti ruski novac koji se nalazi kod njih u depozitu i da će ga prebaciti na ukrajinske račune. Kako se navodi:

U julu će Euroclear procesuirati prvu isplatu od oko 1,55 milijardi dolara Evropskom fondu za Ukrajinu nakon implementacije poslednjih EU regulacija.

Odluka je došla nakon meseci debata u okviru EU i G7 nacija o tome na koji način iskoristiti milijarde dolara koji pripadaju ruskoj centralnoj banci i koje su zamrznute kao posledica sankcija uvedenih Ruskoj Federaciji.

Izjava je došla kao posledica izveštaja u kome se navodi da je samo tokom prve polovine 2024. godine zamrznuta ruska imovina generisala oko 3,4 milijarde ecra. Nakon poreza, ukupna suma iznosi oko 1,7 milijardi evra, odnosno 1,85 milijardi dolara.

EU je zamrzla oko 210 milijardi evra imovine Ruske Federacije koji pripadaju centralnoj banci Rusije, većina imovine je u privatnim rukama.

U junu Savet za spoljašnje poslove EU je objavio da će podići kamate i profite sa zamrznute imovine i prebaciti Ukrajini. Od prve tranše će se kupiti municija i PVO sistemi.

Do kraja godine, biće prebačeno još milijardu dolara.

SAD i Velika Britanije su se, od G7 država, jedine zalagale za kompletno preuzimanje sve zamrznute imovine- Međutim problem legalnosti pred međunarodnim zakonom takvog poteza uslovio je članice da se odluče da prezmo samo generisani profit od kamate.

Autor: redportal.rs