Od 2024. godine Akademija počinje sa primenom novih kriterijuma za dodelu Oskara kojom će se filmska industrija značajno izmeniti

Iako mnogo puta osporavana sa svih strana, Akademija je donela nove kriterijume koji će značajno izmeniti filmska ostvarenja i povećati nivo inkluzije različitih društvenih grupa u društvo.

Ovo je jedan od vrhunaca tog talasa, koji je započeo 2016. godine heštegom #OscarsSoWhite, nakon što su svi kandidati za Oskara bili pripadnici belačke populacije.

Ukoliko budu želeli samo da konkurišu za osvajanje Oskara za najbolju sliku, autori filma će morati u svom produkcijskom, marketinškom i glumačkom timu da imaju ljude različitih rasa, žene, ljude sa različitim vrstama invaliditeta ili pripadnike LGBTQ zajednice.

Predsednik Akademije David Rubin i izvršni direktor Daun Hadson, u svom saopštenju su istakli uverenje da će postavljanje ovog inkluzivnog talasa izvršiti suštinsku izmenu u filmskoj industriji.

Foto: Pixabay.com

Da bi film od 2024. godine uopšte mogao da uđe u razmatranje za najbolju sliku, biće neophodno da se ispune minimum dva od četiri kriterijuma: diverzitet glumaca, diverzitet posade iza kamere kao što su snimatelji ili dizajneri kostima, prilika za usavršavanje i publicitet.

Ovakav potez je verovatno kruna inkluzivne politike Akademije u kojoj više od 8.000 ljudi donosi odluku o osvajaču Oskara. Samo od 2015. godine, gotovo je udvostručen broj pripadnika nebelačke populacije koji su pozvani na ceremoniju dodele ove najprestižnije nagrade u svetu filma.

Autor: Reuters / Redportal.rs

#AcademyAward

#BLM

#Oscar

#OscarsSoWhite

#Srbija