Da li može neko da prevari poligraf?

Slučaj Lečić - Štajnfeld okupirao je pažnju ne samo domaće nego i svetske javnosti.

Situacija je dodatno kulminirala kada se poznati srpski glumac i političar obratio javnosti putem video snimka nakon davanja izjave u tužilaštvu kada je saopštio da je prošao poligraf.

Krenule su brojne glasine o tome da li je Branislav Lečić prevario poligraf i da li je uopšte moguće prevariti popularni detektor laži.

Iako nema pravnu težinu, poligraf dosta govori i pomaže sudiji u celom slučaju, a o tome da li je glumac mogao da prevari poligraf, za TvIn je govorio najpoznatiji poligrafista u Srbiji Nikola Novak.

On navodi da poligraf ne može da se prevari i da to ne bi mogao da uradi ni on, iako zna kako poligraf radi:

Ne može da se prevari poligraf. Ne mogu ja da ga prevarim, iako znam kako funckioniše sve. Pogotovo sada kada postoje novi kanali koji služe samo za hvatanje kontra mera ako neko planira da sabotira test.

Poznati poligrafista navodi da je u Egiptu glumcima zabranjeno da idu na poligraf zato što se smatraju za profesionalne lažove. Osobe koje pate od šizofrenije ne mogu da se testiraju, kao ni epileptičari i trudnice. Sociopate i psihopate mogu da budu podvrgnuti poligrafu.

Nikola Novak smatra da je poligrafsko ispitivanje u slučaju glumca Branislava Lečića bilo objektivno, ali da je isto tako za potpunu sliku poligrafskog ispitivanja potrebno da budu ispitane obe osobe u sporu.

- Kada ne postoji nijedan drugi dokaz, a osoba prođe poligrafski test, vrlo retko dolazi do suđenja - zaključuje Novak.

Autor: redportal.rs

#Branislav Lečić

#Danijela Štajnfeld

#Lečić Štajnfeld

#poligraf

#silovanje