Prvo prikazivanje filma biće u petak, 25. oktobra u 18 časova

U okviru Programa umetničkog filma Artist’s Film u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, publika će od 25. oktobra do 12. novembra 2024. biti u prilici da pogleda film “Konačna bitka (The Final Battle)” umetnika Mladena Miljanovića. Film će biti prikazivan u Sali Miodrag B. Protić tokom čitavog radnog vremena Muzeja.

Prvo prikazivanje filma biće u petak, 25. oktobra u 18 časova, dok će istog dana u 19 časova biti održan razgovor sa Mladenom Miljanovićem, koji će voditi mr Mišela Blanušašefica Odeljenja umetničkih zbirki i izložbi MSU.  Ovo će ujedno biti prvo muzejsko prikazivanje filma, koji će nakon Beograda biti prikazan u Parizu, Budimpešti, Pertu, Berlinu i Sidneju.

Kako autor navodi film “Konačna bitka” dolazi u trenutku kada preovlađujući narativ o ratovima u Ukrajini i na Bliskom istoku normalizuje eskaliranu militarizaciju i pojačani sukob kao jedino rešenje. Pojavljuje se kao odgovor i  filmskog stvaraoca i društva iz kojeg potiču, koristeći kinematografski narativ kao upozorenje na normalizaciju sukoba i militarizaciju koja je sveprisutna u savremenim medijima i globalnom političkom diskursu.

Foto: Greg Blakey/Greg Blakey,

Projekat, prikladno nazvan THE FINAL BATTLE, odvija se kako u stvarnosti tako i u svojoj konačnoj bioskopskoj manifestaciji kroz poziv za kasting. Ovaj poziv za kasting kroz formu trejlera, koji podseća na klišeirane holivudske fraze, najavljuje produkciju onoga što se reklamira kao blokbaster, sa najvećom zaradom , usredsređen na tematiku finalne bitke. Od istorijskih sukoba poput bitke kod Kane (216. pne) i bitke kod Vaterloa (1815.) do novijih sukoba kao što je Staljingradska bitka (1942.), trejler nabraja ove bitke pored manjih lokaliteta u Bosni i Hercegovini: Bihać, Trebinje, Bijeljina i Doboj, gde se odvija kasting za ovaj zamišljeni film.

Mladen Miljanović rođen je 1981. u Zenici, u tadašnjoj Jugoslaviji, a srednju školu završio je u Doboju. Posle srednje škole pohađao je Vojnu školu rezervnih oficira. 2002. godine upisao je Akademiju umjetnosti u Banjoj Luci, odsek slikarstvo. Pored umetničke prakse i istraživanja, kao redovni profesor predaje predmete iz grupe umetnosti novih medija na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

U ranoj fazi umetničke prakse bio je uključen u međunarodnu selekciju umetnika mlađih od 33 godine „Mlađi od Isusa – direktorijum umetnika” od strane kustosa Novog muzeja u Njujorku Laure Hoptman i Masimilijana Đonija, učestvovao je na 55. Venecijanskom bijenalu, 15. video bijenalu u Busanu i nedavno 13. Kairu Bijenale između ostalih grupnih izložbi. Njegove samostalne izložbe i projekti bili su u MUMOK-u - Beč, Galeriji MC - Njujork, ACB galeriji - Budimpešta, Galeriji Antje Vaks - Berlin, Nova Galerija Grac i mnogim drugim.

Njegov konceptualni i često provokativni pristup dovodi u pitanje sopstveno okruženje i uslove života: s jedne strane na njegov rad utiče iskustvo odrastanja tokom rata i njegovih posledica u uništenoj, osiromašenoj, etnički i teritorijalno podeljenoj i spolja izolovanoj zemlji. S druge strane, to je njegovo formalno obrazovanje (Vojna škola rezervnih oficira i rad u radionici nadgrobnih spomenika). Posledice rata i znanja stečena u vojnoj školi čine osnovnu referentnu oblast njegovog stvaralaštva kao umetnika. Od osnovnog obrazovanja kao slikar, sada kombinuje performativne i konceptualne strategije u pluralistički, društveno angažovani i subverzivni pristup savremenoj umetnosti. U tom pristupu umetnost nije cilj, već alat.

Program umetničkog filma u Muzeju savremene umetnosti posvećen je pokretnoj slici, videu i filmu kao sve popularnijoj i neprestano razvijajućoj umetničkoj formi, sa idejom da ponudi živopisan prikaz odabranih umetnika i njihovih dela koji su inspirisani filmom kao medijem i osećaju potrebu da ga tumače i odgovore na svoj način. Urednica programa je Maja Kolarić, direktorka MSU, a koordinatorka programa Kristina Armuš.

Autor: redportal.rs