📍 Traje od 10. do 13. oktobra u dvorani Kulturnog centra Beograda.

Trinaesto izdanje filmskog festivala GoetheFEST, u organizaciji Goethe-Instituta, svečano je otvoreno u četvrtak 10. oktobra u dvorani Kulturnog centra Beograda. Na otvaranju su se prisutnima obratili Zorana Đaković Minniti, pomoćnica direktora za program Kulturnog centra Beograda, Anke Konrad, ambasadorka Nemačke u Srbiji, i Sunčica Šido, selektorka festivalskog programa.

Foto: vladimir opsenica

Zorana Đaković Minniti je u svom govoru navela:

- Kada se osvrnete na neka od prethodnih izdanja GoetheFEST-a i njihove naslove, u svakom možete da pronađete reči kao što su stvarnost, realnost i život, koje su skoro uvek deo filmske fikcije i izbora filmova koji se prikazuju na festivalu. U toj stvarnosti, koja je sve više u funkciji profita i spektakla, a kojoj želimo da se odupremo, želim da verujem da ovakve vrste saradnji, kao što je ona između Kulturnog centra Beograda i GoetheFEST-a, predstavljaju mogući faktor otpora društvu isključivog profita.

Foto: vladimir opsenica

Nemačka ambasadorka Anke Konrad je istakla o festu:

- Moto ovogodišnjeg GoetheFest-a Optimistično dezorijentisani odražava raspoloženje u vezi s kojim mi svake jeseni padaju na pamet pad Berlinskog zida i ponovno ujedinjenje Nemačke. Vreme kada su se doslovno preko noći urušile mnoge izvesnosti. Novostečena sloboda se mešala sa neizvesnošću. Međutim, svugde nam se može desiti da smo optimistično dezorijentisani – u privatnom životu, u krugu prijatelja, na poslu, u društvu. Promene su deo naših života, ponekad nas i izbace iz koloseka. I na svakog od nas utiču na drugačiji način. Sve počinje od odluke iz koje perspektive gledamo na dešavanja oko nas, kao i od toga koju ulogu želimo sami da zauzmemo u tome.

Foto: vladimir opsenica

Sunčica Šido, selektorka programa GoetheFEST-a i koordinatorka programa kulture Goethe-Instituta, prisutnima se obratila rečima

- Živimo u vremenu koje, unutrašnjim i spoljnim krizama i sukobima, preti da nas preoptereti. U pozadini ovogodišnjeg izbora filmova lebdela su razmišljanja o pravcu koji je danas teško zadržati, u izobilju hiperbrzo izmenjivih difuznih informacija nepouzdanih izvora. No, dašak optimizma i dalje opstaje. Otuda ovogodišnji slogan pod kojim Vam predstavljamo sedam ostvarenja savremenog nemačkog autorskog filma.

Autor: Redportal.rs