On je u toku postupka menjao odbranu pravdajući se da je polno nemoćan jer nema obe noge

Dragoljub M. (65) iz Čamurlije, koji je pravosnažno osuđen u Višem sudu u Nišu na 15 godina zatvora zbog obljube dve maloletnice stare 13 i 14 godina i polnog uznemiravanja jedne dvanaestogodišnje devojčice, u toku istrage branio se sramno – da nije znao da je polni odnos sa decom zabranjen i kažnjiv, saznaje Blic.

On je u toku postupka menjao odbranu pravdajući se da je polno nemoćan jer nema obe noge, a na suđenju pokušao da sve negira. Ipak, Viši sud u Nišu utvrdio da je kriv i osudio ga na 15 godina zatvora. Apelacioni sud u Nišu odbio je žalbu njegovog branioca tako da je presuda postala i pravosnažna. 📜

Podnetom žalbom odbrane ukazivalo se na navodno pogrešno utvrđeno činjenično stanje, te kako je optuženi oglašen krivim za obljubu sa decom na osnovu “nesaglasnih i tendencioznih iskaza” oštećenih devojčica, na osnovu “navodnog priznanja optuženog u istrazi koje u suštinski to nije” i dokazima koji “nemaju potrebnu vrednost” s obzirom na to da on “nije polno sposoban” zbog ozbiljno narušenog i zdravlja i telesnog invaliditeta. No, Apelacioni sud u Nišu je utvrdio da se žalbom ne ističu nove činjenice koje nisu razmatrane u prvostepenom postupku a koje bi dovele u sumnju validnost utvrđenog činjeničnog stanja.

Po nalazu ovog suda iskazi oštećenih devojčica, rođenih 2007. i 2008.godine, su “pravilno, sistematično i sveobuhvatno ocenjeni”, a potvrda validnosti njihovih svedočenja su i rezultati psihološkog ispitivanja koji su pokazali da nije bilo indikatora sklonosti laganju i manipulaciji istinom.

Autor: Blic