Oni koji su u Vijetnamu osuđeni za posedovanje ili šverc više od 600 grama heroina ili više od 2,5 kilograma metamfetamina suočavaju se sa smrtnom kaznom

Policija u Vijetnamu uhapsila je 65 osoba povezanih sa švercom 50 kilograma droge - neke skrivene u pasti za zube, prenosi Bi-Bi-Si.

Posledice prošlomesečnih hapšenja četvorice zaposlenih u Vijetnam erlajnsu za koje je otkriveno da imaju drogu u pasti za zube u ručnim torbama nakon leta iz Pariza za Ho Ši Min. Oni su rekli da su angažovani da prevezu 60 kilograma paste za zube, ali nisu znali da sadrže ekstazi, ketamin i kokain.

Vijetnam je glavni centar za trgovinu drogom uprkos tome što ima neke od najstrožih zakona o drogama na svetu. Polovina od 327 tubica paste za zube koje su stjuardese nosile sadržavala je drogu. Istražitelji su rekli da žene nisu znale šta se nalazi u cevima.

Policija je ove nedelje saopštila da je 65 osumnjičenih uhapšeno nakon što su otkrili još šest pošiljki narkotika koji su krijumčareni u Vijetnam istim putem. Navodno su bili na meti istog švercerskog lanca koji je angažovao stjuardese. Protiv 65 osumnjičenih se vodi istraga po raznim optužbama, uključujući kupovinu, prodaju, transport i skladištenje narkotika, prenose lokalni mediji.

Policija sumnja da je isti sindikat često koristio vijetnamske državljane koji studiraju i žive u Francuskoj za krijumčarenje droge u zemlju. Kada droga stigne na vijetnamske aerodrome, domaće službe za dostavu je transportuju do saučesnika u provinciji Dong Nai, koja se graniči sa Sajgonom. Droga je potom transportovana na nekoliko lokacija radi distribucije.

Vlasti kažu da je količina droge zaplenjene vazdušnim linijama zemlje u poslednja tri meseca premašila količinu droge prokrijumčarene vazdušnim putem u poslednjih pet godina zajedno. Droga je potom transportovana na nekoliko lokacija radi distribucije.

Oni koji su u Vijetnamu osuđeni za posedovanje ili šverc više od 600 grama heroina ili više od 2,5 kilograma metamfetamina suočavaju se sa smrtnom kaznom. Proizvodnja ili prodaja ilegalnih narkotika iznad određenih količina kažnjava se smrću.

Autor: redportal.rs