Njena masa iznosi više od 20 grama 😲

Australijska kompanija za sveže proizvode Costa Group nedavno je postavila novi Ginisov rekord za najtežu borovnicu na svetu, sa plodom od 20,4 grama, što je otprilike veličina loptice za golf.

Ubrana 13. novembra 2023. na Costinoj farmi jagodičastog voća u Korindiju u Novom Južnom Velsu, borovnica koja obara rekord je bila iz sorte Eterna, koja je poznata po tome što daje konstantno veliki plod bez kompromisa po ukusu. Zanimljivo, jedan od uzgajivača zaduženih za ovu farmu rekao je da je ova borovnica jedna od najmanje 20 plodova slične veličine uočenih tokom berbe. Nakon merenja i vaganja, otkriveno je da je voće prevazišlo nekadašnju najtežu borovnicu za preko 4 grama. Prethodni svetski rekord bio je za 16,20 g borovnice uzgajane u Zapadnoj Australiji 2020.

Foto: Facebook.com/Costa Group

- Eterna kao sorta ima zaista odličan ukus i konstantno veliko voće. Kada smo ubrali ovu, verovatno je bilo oko 20 drugih bobica slične veličine. Ovo je zaista divan komad voća. Iako je plod veliki, nema apsolutno nikakvog kompromisa u pogledu kvaliteta ili ukusa kao što bi se očekivalo pri razvoju vrhunske sorte borovnice - rekao je Bred Hoking iz Costa Group, jedan od uzgajivača.

Foto: Facebook.com/Costa Group

- Uvek smo u potrazi za razvojem novih sorti koje se poboljšavaju u odnosu na trenutne standarde i ispunjavaju sve veće zahteve kupaca - rekao je direktor hortikulture Costa Berries International Džordž Džeset dodajući da kompanija razvija u proseku jednu do 2 nove sorte borovnice globalne komercijalne vrednosti svake godine.

Eterna je već bila poznata po velikom voću, hrskavoj teksturi i dugom roku trajanja, ali je ovaj novi svetski rekord učvrstio njenu reputaciju borovnice Golijat.

Autor: redportal.rs