Prostor ispred galerije Zvono je postao najglamuroznija modna pista kojom je prošetalo 30 modela

Nova kolekcija Beograd avangardne Zore Mojsilović, jedne od naših najznačajnih pozorišnih i filmskih kostimografkinja, predstavljena je u galeriji Zvono prošlog četvrtka.

Tako je Dorćol bio najglamuroznija modna pista kojom je prošetalo 30 modela, a prostor ispred galerije Zvono bio je mali da primi stotine prijatelja, kolega iz sveta filma, pozorišta, mode, i sa univerziteta i svih ostalih poštovalaca rada Zore Mojsilović koji su došli da vide njene nove radove. Modeli su novu kolekciju nosili Višnjićevom ulicom i tako napravili svojevrstan ulični modni spektakl.

– Nisam ni sanjala da će ovoliko ljudi doći da vidi moju novu kolekciju. Drago mi je što je predstavljena na ulici gde se moda i rađa i što je 30 mojih prijateljica i njihovih ćerki, sa ponosom ponelo moje modele. Bilo je tako spontano, haotično, a u stvari predivno, sve je bilo toliko prirodno. Hvala svim mojim modelima, galeriji 'Zvono' i onima koji su pomogli i došli i pretvorili Dorćol u najuzbudljiviji modni kutak na svetu večeras, uzbuđeno je kazala Zora Mojsilović koja je tokom plodne karijere radila kostime za više od 80 pozorišnih predstava.

Dobitnica je najznačajnijih nagrada za pozorišnu kostimografiju: Sterijine nagrade, Zlatnog ćurana, Ardaliona i mnogih drugih. Kreirala je kostime za 18 dugometražnih igranih filmova od koji su najznačajniji Život je čudo Emira Kusturice, Bure baruta Gorana Paskaljevića, Ustanička ulica i Šavovi Miše Terzića…

Dobitnica je i Velike plakete Univerziteta umetnosti sa poveljom u znak priznanja za izuzetne zasluge i doprinos razvoju Fakulteta primenjenih umetnosti i univerziteta umetnosti u 2021. godini na kome je kao profesor radila 22 godine.

Autor: Borka Golubović-Trebješanin