Ovaj grad je nosio ime BELE CRKVE 🧐

Za mnoga mesta nije precizno utvrđeno kako su dobila ime, međutim, mnoge legende se vezuju za neke gradove, prenosi N portal.

SOMBOR 👨‍👩‍👧‍👦

Ne postoje istorijski podaci koji bi potkrepili ovu tvrdnju, ali se veruje da je Sombor dobio ime upravo po imanjima koje je posedovala porodica Cobor-Sent-Mihalj. Smatra se da je ime nastalo transformacijom prezimena ove porodice jer je za slovene lakše izgovoriti - Sombor.

KRAGUJEVAC 🦅

Kragujfoča se 1. put pominje u turskom popisu 1476. godine, a čak u slobodnoj Srbiji postaje i prestonica. Ime je dobio po ptici kraguj, vrsti jastreba koja se koristila u srednjem veku za lov.

ZRENJANIN 🪖

Često su se menjala imena Zrenjanina kroz istoriju. Mesto je nosilo ime Bečkerek čak 6 vekova, sve do 1935. godine kada se menja ime u Petrovgrad po kralju Petru I Karađorđeviću. Posle Drugog svetskog rata dobija današnje ime po revolucionaru Žarku Zrenjaninu.

ČAČAK 🪨

Objašnjenje imena dolazi od Vuka Stefanovića Karadžića koji je, obilazeći krajeve, doznao mnoge legende ovog regiona. Govori se da je manastir Vavedenje gradio Sveti Sava i njegov otac Simeon. Još se pripoveda da je nekakav njihov sluga od svakih kola koja su vukla kamen kroz polje uz Moravu ostavljao po 1 kamen na mestu gde je sada Čačak, pa od ovog kamenja onde zidao crkvu. Kad su ga zapitali šta radi, on odgovaraše Eto, čačkam nešto i tako je ostalo ime Čačak. Ta crkva koja je više puta turčena i krštavana stoji i danas i mnogo je veća i lepša od manastira ovčarskih, navodi Karadžić.

PROKUPLJE ❤️

Sveti Prokopije je hrišćanski mučenik iz doba rimskog cara Dioklecijana. Prema crkvenom predanju, mošti Svetog Prokopija su 1386. godine, pre nego što je Niš pao u turske ruke, prenete su iz niške crkve u Prokuplje, gde su sahranjene u tamošnju crkvu koja i danas nosi njegovo ime.

PRIŠTINA 😷

Ne zna se tačno kada je grad usvojio ime, ali se prvi put pominje u 13. veku. Veruje se da je poreklo imena od bolesti crni prišt, kako se tada nazivao antraks od koje je umrlo pola stanovnika i stoke iz te oblasti.

OBRENOVAC 🤩

Veoma bitan strateški položaj za ustanike u Drugom srpskom ustanku je bio Palež. Bitka na Paležu se završila srpskom pobedom sa minimalnim gubicima, dok su Turci gotovo zbrisani. Želeći da iskažu zahvalnost Milošu Obrenoviću, 1859. godine su podneli zahtev da mesto ponese njegovo ime. Odobreno je 20. decembra kada se slavi i Dan Obrenovca.

MLADENOVAC 👨🏼‍🦰👨🏼‍🦰👨🏼‍🦰

Prema predanju, 2 veka pre krvave borbe na Kosovu Polju 1389. godine, ovde su se doselila tri brata - Mladen, Vlajko i Rajko. Odlučili su da ostanu tu i 3 mesta su dobila imena po njima. Mladenovac po Mladenu, a Vlaška i Rajkovac po Vlajku i Rajku.

KURŠUMLIJA 😊

Stefan Nemanja je sagradio 2 zadužbine u Kuršumliji, tada Toplicama - manastir Svetog Nikole i manastir Svete Bogorodice. Bili su prekriveni olovnim pločama koje su blještale na suncu, pa su ovom mestu nadenuli ime Bele Crkve. Zatim dolaze Turci koji su ovo mesto nazivali Kuršumli Kilise, što u prevodu znači olovne crkve. Kasnijom transformacijom i oslobađanjem od Turaka, ovo mesto dobija današnji naziv - Kuršumlija.

Autor: nportal.novosti.rs