Piće je posedovalo još par "tajnih sastojaka"...

Umetnost pripremanja koktela je daleko stiglo u svom napretku od vremena starih Egipćana - sudeći prema sadržaju jedne otkrivene vaze stare 2000 godina.

Prema naučnicima, ona je pripadala kultu koji je obožavao mačkoliko božanstvo, a u vazi se nalazila tečnost koju su konzumirali članovi kulta. Analiza sadržine vaze je pokazala da se u njoj nalazila mešavina više različitih jakih halucinogenih biljaka, alkohola, meda i najrazličitijih vrsta ljudskih telesnih izlučevina.

Nalaz je opisan u još uvek neobjavljenoj studiji, gde se navodi da je njegova uloga bila u okviru rituala gde se konzumirao tokom obreda posvećenim staregipatskom bogu Besu. Ovo božanstvo se opisuje po liku kao pola patuljak, pola mačka, dok su njegovi sledbenici verovali da on pruža zaštitu od opasnosti, dok u isto vreme preusmerava loše stvari dalje od vas i sprečava zlo.

Sledbenici njegovog kulta su morali da piju neke vrlo "neobične" napitke i tečnosti iz posuda na kojima je bila utisnuta njegova Besova glava - poznatim pod imenom Bes vaze.

Kako objašnjavaju naučnici:

Sam Bes je obožavabn kao zaštitnik, može smatrati da su tečnosti konzumirane iz ovih posuda smatrane kao napici za stvaranje magične zaštite.

Da bi definitvno otkrili sve sastojke ovih tečnosti, ili bar jedne od njih, detaljno je analiziran ostatak tečnosti, organski ostatak iz Bes vaze iz 2. veka p. n. e. koja je se nalazila u Muzeju umetnosti Tampa.

Rezultati su pokazali da je piće sadržalo u sebi psihoaktivnu biljku pegnum harmala, odnosno zrneš, divlji sedef ili divlja ruta:

Semenke ove biljke proizvode velike količine alkaloida harmina i harmalina, koje izazivaju vizije poput snova.

Danas, pegnum harmala se kombinuje sa drugim biljkama poput mimoze da bi se stvorilo piće koje oponaša psihodelične efekte ajahuaske.

Pored navedenog, otkriveni su i tragovi druge psihoaktivne biljke po imenu nimphea cerulea (Plavi ljiljan):

Spajajući sve ove podatke, možemo da zaključimo da su i peganum harmala i nimphea cerulea sa namerom korišćene kao izvori psihoaktivnih supstanci za potrebe rituala.

Međutim nezadovoljni velikom dozom psihodelijičnih sastojaka u ovim napicima, članovi kulta su začinili piće sa još malko tajnih sastojaka. Na primer, naučnici su otkrili tragove i alkoholnog pića nastalog fermentisanjem voća kao i meda. Pored toga, piće je u sebi sadržalo "visoke nivoe ljudskih proteina" poput tečnosti kao što su ljudsko mleko, vaginalni mukus i krv - pravi Bloody Mary.

Autor: redportal.rs